Frei: egyszerűbb Balmazújvárosból Londonba menni, mint Budapestre

3

Az újságíróból regényíróvá és kávézólánc-tulajdonossá lett Frei Tamás utóbbi minőségében a saját (azaz vállalkozása) bőrén érzi, milyen komoly munkaerőhiánnyal kell megküzdeni ma Magyarországon. Szerinte ez nem véletlen, hiszen egy vidéki városból könnyebb akár Londonban új életet kezdeni, mint Budapesten

„Eszembe jutott valami pár nappal ezelőtt Magyarországról és azokról a fiatalokról, akik elvágyódnak innen. El akarnak menni, sőt, nem csak akarnak, hanem százezrek el is mennek, mert keresik a lehetőséget, tanulni szeretnének, és kiszakadni a nem túl sok jövőt tartogató, provinciálisnak érzett közegükből” – írta korábban egy Facebook-posztban.

„De miért is szaladnak rögtön Londonig vagy Münchenig? A vidéki Magyarország kisvárosaiból, falvaiból miért nem elég például Budapest pezsgésébe, egyre világvárosiasabb kozmopolitizmusába „emigrálni”. Ahol azért – lássuk be – lényegesen többet lehet ma már keresni (sajnos vagy nem sajnos), mint vidéken. Miért hagyják el az országot?” – tette fel a kérdést.

A válasz pedig az, hogy Budapesten megoldhatatlannak és bizonytalannak látszik a munka- és lakáskérdés. Londonba egyszerűbb menni, mert ott már kialakult egyfajta rutin, amivel segítik a letelepedést.

„A pályakezdő fiataloknak manapság nincs annyi megtakarításuk, hogy sokszázezer forintos budapesti lakásbérleti kauciót tudjanak hónapokra előre kifizetni. És már csak ezen is megakad a dolog (és lesz London vagy München a végállomás)” – fogalmazott Frei Tamás.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Vállalkozása ezért első lépésben húsz barista képzésre és állásra jelentkező fiatalnak bérel lakást, ő így akar tenni az elvándorlás ellen.

„A magyar valóság az, hogy irtó nagy a fluktuáció, jönnek-mennek az emberek. Egy felkészült, gyakorlott barista kiképzésében 2-3 hónap munkánk van, és 20-25 százalékuk utána azonnal integet, és egy másik budapesti kávézóban, vagy Londonban végzi. A tőlünk szerzett, majdnem azt mondom, hogy ellopott szaktudással” – nyilatkozta Frei Tamás a Forbesnak.

Az üzletember szerint tehát egyszerűbb Balmazújvárosból Londonba menni, mint Budapestre, ugyanakkor úgy látja, „Magyarországnak versenyeznie kell a magyarokért”.

Ha nem jön be az ötlet, akkor magyarlakta területekről fognak hívni baristákat, és ha még ez sem oldja meg a munkaerőhiányt, akkor olasz és délspanyol munkavállalókat hoznak.

„Itthon nem kellettem, elmentem külföldre”

(Fotó: facebook.com/freitamas)

Share.

About Author

3 hozzászólás

 1. …miközben a Starbucks felfalja a FreiCafé kat! Milyen beképzelt ez a Frei! Mit okoskodik itt önhitt módon! Senki sem dolgozik puszta kedvtelésből Baristaként! (mint ahogy mást sem.)
  Netto €10 Stundenlohn t ki tetszik fizetni Euro ban Magyarországon, és lesz Baristája!
  De amúgyis megeszi őket a Starbucks, úgyhogy nagy pofára esés lesz ez ennek a hőscincér Frei Tamásnak. (mihez is ért?? Csak a dumához. egy bohóc.) amúgy is egy buborékban él.
  Fogalma sincs a világról.

 2. P.S: ez a “Budapest is special” bullshit szöveg meg kész röhej. Senkit nem érdekel.

 3. Tökre igaza van.
  Aki meg jó kávét akar inni az nem a Starbucks-ba megy, mert az nem kávé, hanem egy fos…

Leave A Reply