„Franciaország visszatért”

0

Meggyőző fölénnyel végzett az élen a francia parlamenti választások első fordulójában a köztársasági elnök párja és szövetségese. Nagy vesztesnek számítanak a szocialisták.

Emmanuel Macron elnök pártja, A Köztársaság lendületben (LREM) és politikai szövetségese, a Francois Bayrou vezetette centrista Modem a szavazatok 32,32 százalékával végzett az élen a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak 21,56 százalékkal kerültek a második helyre, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 13,20 százalékot szerzett.

A radikális baloldal Jean-Luc Mélenchon vezetésével és a kommunisták együttesen 13,74 százalékot értek el. A Szocialista Párt (PS) szövetségeseivel együtt 9,51 százalékkal kénytelen megelégedni.

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerint a francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredménye kifejezi, hogy a választók egyértelműen támogatják Emmanuel Macron államfő programját.

„A távolmaradás ellenére a franciák üzenete egyértelmű. Milliók erősítették meg, hogy ragaszkodnak a köztársasági elnök megújulási és összefogási programjához” – mondta a kormányfő.

„Franciaország visszatért. Az elmúlt hónapban a köztársasági elnök meg tudta testesíteni Franciaországot a nemzetközi színtéren, bizalmat, akaratot és bátorságot mutatott fel” – hangsúlyozta Edouard Philippe.

„Jövő vasárnap a nemzetgyűlés új arcot ad a köztársaságunknak, egy erős köztársaságét, az összefogás köztársaságáét, egy olyan köztársaságét, amely mindenki igényeire figyel” – fogalmazott a miniszterelnök.

(Fotó: facebook.co/EmmanuelMacron)

Share.

About Author

Leave A Reply