Franciaország „az európai jövőt választotta”

0

Emmanuel Macron nyerte a francia elnökválasztás második fordulóját. A szocialista kormány volt minisztere a szavazatok nagyjából kétharmadát, míg ellenfele, Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje a voksok egyharmadát szerezhette meg.

Az eredményt mások mellett Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök jelentette be már vasárnap este, pár perccel az urnazárás és az exit poll eredményeinek közzététele után.

A kormányfő közleményében hangsúlyozta: az eredmény „azoknak a választóknak a tisztánlátásáról tanúskodik, akik elutasították a szélsőjobboldal szörnyű tervét”.

Richard Ferrand, a győztes jelölt En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmának főtitkára közölte: Emmanuel Macron ragaszkodni fog ahhoz az ígéretéhez, hogy egységet teremt és megújítja a francia politikai rendszert.

A vesztes induló, Marine Le Pen telefonon gratulált Emmanuel Macronnak.

Nemzetközi reakciók

Az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „Boldog vagyok, hogy a franciák az európai jövőt választották”. Jean-Claude Juncker hozzátette: együtt Európáért!

Szintén Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macronnak a német kancellár. „Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme” – hangsúlyozta Angela Merkel.

Külföldi munkák a Határátkelőn – akár Franciaországban is!

Az amerikai elnök is „természetesen” Twitter-bejegyzésben fejezte ki jókívánságait az új francia elnöknek: „Gratulálok Emmanuel Macronnak, Franciaország következő elnökének a mai nagy arányú győzelemhez. Alig várom a közös munkát” – írta Donald Trump.

Szintén gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez a brit miniszterelnök. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint Theresa May a rövid üzenetben „forró gratulációit” küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez.

„Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új (francia) elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk” – fogalmaz üzenetében Theresa May.

Share.

About Author

Leave A Reply