A franciák már beintettek

0

Miként az várható volt, Franciaország elég gyorsan bejelentette, hogy ha Katalónia kedden egyoldalúan kikiáltja elszakadását Spanyolországtól, azt nem fogja elismerni. Nem csoda, hiszen az országban elég jelentős baszk kisebbség él, és ha a katalánok függetlenedhetnek, akkor jó eséllyel a baszkok lennének a következők.

A francia Európa-ügyi miniszter szerint ha a katalánok „kikiáltanák a függetlenséget, az egyoldalú lenne, és nem fogjuk elismerni.”

„Nem lehet Katalóniát csak azzal a népszavazással definiálni, amelyet az elszakadáspártiak rendeztek meg” – tette hozzá Nathalie Loiseau, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a katalán függetlenséget elismernék, annak „az első következménye az lenne, hogy Katalónia automatikusan távozna az Európai Unióból”.

A francia kormány spanyol belügynek tekinti a katalánok és a központi kormányzat közti vitát, melynek eddigi csúcspontja az október elsején tartott függetlenségi népszavazás volt, ami a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

A katalán kormány eltökélt szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a katalán parlament határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról Spanyolországtól. Ezután pedig tárgyalásokat kezdene a függetlenedésről a spanyol állammal, amely azonban várhatóan nem lesz partner ebben.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: diplomatie.gouv.fr)

Share.

About Author

Leave A Reply