A francia elnök kiállt a bevándorlás mellett

3

Francois Hollande az Európai Unión belül az emberek szabad áramlását lehetővé tevő schengeni övezet megőrzése mellett, illetve a bevándorlás-ellenes nézetek ellen emelt szót.

„Schengen megszüntetése visszalépés, a határok visszaállítása lenne … Éppen Schengennek köszönhető, hogy valamennyi európai ország meg tudja szervezni a bevándorlás ellenőrzését” – mondta a francia elnök a hét elején.

Francois Hollande a hét évvel ezelőtt megnyílt Bevándorlás Története Nemzeti Múzeumának avatóünnepségén hangsúlyozta: meg kell védeni a határárkelés elvét, amelyet az európai építkezés egyik „alapvívmányának” nevezett.

A bevándorlás-ellenességet bíráló egyórás beszédében az államfő elsősorban – anélkül hogy riválisa nevét kiejtette volna – a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának újjáválasztott elnökének, Nicolas Sarkozynek üzent, aki felfüggesztené Franciaország részvételét a schengeni övezetben addig, amíg nem születnek az illegális bevándorlást megszüntető intézkedések.

Az államfő bírálta azokat a politikai nézeteket, amelyek „kihasználva az emberek félelmeit, Franciaország megszűnésével vagy szétesésével fenyegetnek”, s hosszan sorolta, hogy a francia köztársaság – amelynek minden negyedik állampolgára bevándorlóktól származik – mennyi mindent köszönhet a bevándorlásnak.

„A bevándorlásra szüksége van hazánknak. Becslések szerint Franciaországban minden második házat és az autópályák kilencven százalékát bevándorlók építették” – hangsúlyozta Francois Hollande, aki az MTI szerint arra is emlékeztetett, hogy a bevándorlás kérdése mindig is vitatott téma volt, mert a „demagógok félelemkeltéssel akarták igazolni azt, hogy miért utasítják el az idegeneket”.

Francois Hollande azt is megerősítette, hogy támogatja a külföldiek szavazati jogának megadását. Franciaországban a bevándorlók száma az elmúlt évtizedben stabilizálódott: évente mintegy 200 ezren érkeznek az országba, amely a lakossághoz mért arányát tekintve alacsonynak számít Európában, az ENSZ adatai a lakosság 11 százaléka bevándorló.

Share.

About Author

3 hozzászólás

 1. Nem tudom, melyik orszàgban szavazhatnak a vàlasztàsokon a nem àllampolgàr lakosok. Nekem furcsànak tûnik az ötlet, làthatoan vàlasztàsi logika vezérelte ötletrôl van szo.

  • Szerintem pontatlan a cikk.
   Gondolom arról van szó, hogy UNIO-s polgárok szavazhassanak a helyi választásokon. – Bár ezt eddig is így volt, ha időben bejelentkezel rá. – Szóval ez így pontatlan.

   Ráadásul a cikk címe is pontatlan. Most a Schengeni határoknak a védelmében beszélt.
   Ami viszont minket érint, lévén, hogy Schengeniek vagyunk, és UNIO-ból jöttünk.

   Ráadásul mint aki élt már francia német határvidéken tudom, hogy mennyivel jobb, hogy nem kell a határon sokat vacakolni. Forbach-ban a kereskedelem elég jelentős részben ráépült a saarbrückeni lakosságra. Schengen megszűnésével a határvidék rosszul járna.

   • Nem, nem. Valoban szavazhattak eddig is az EU-s polgàrok. Hollande az EU-n kivüli, nem francia àllampolgàr bevàndorloknak akar vàlasztojogot adni a helyi vàlasztàsokon. Aminek az a bàja, hogy a helyi képviselôk döntenek tkp. a szenàtus tagjairol. Szoval messzire vezetô kérdés ez.

Leave A Reply