Főzök-e már „svájciul”?

0

Ezt a kérdést tette fel SvájciS(CH)apkának egy ismerőse. Mindjárt megtudjuk azt is, hogy mi volt erre a válasz, de lesz szó a fondue-ről, a répatortáról, és arról is, mi az, ami nem kapható Svájcban.

„Jelentem, nem. Egyrészt, 100 százalékban magyar család lévén, vicces lett volna, ha a kitelepülés másnapján a svájci konyha szerint főztem volna. Másodsorban – minden epés megjegyzés nélkül-, a svájci konyha meglehetősen puritán. Végső magyarázatként nem hagyhatom azt a tényt se ki, miszerint az egyik specialitásukat a magyar élelmiszergyártók meglehetősen félreértelmezték. Ennek okán nagyon rossz emlékeim voltak az iskolai menzáról ezzel az étellel kapcsolatban, ez sokáig visszatartott a megkóstolásától.

Nem árulok zsákbamacskát, ez a cordon bleu. Ugye, emlékszel a mirelit pultban található félkész rettenetre? Ma is kapható. Ha neked is rossz érzésed van, akkor tedd félre és kóstolj igazi, frissen sültet. Van egy étterem a közelben, aminek ez a különlegessége. Ott egy szelet hús van vagy 30 deka.

Mik ennek a viszonylag egyszerű ételnek a sajátosságai? Nos, lehet variálni a húsokat (sertés, borjú, marha, szárnyas), de sajtot és sonkát is lehet bele választani. Innét kezdve a variációs lehetőségek száma közelít a végtelenhez.

Nem reklám céllal, csupán ajánlatként, ha valaki erre jár, nézzen be ide.

Már csak azért is érdemes ebbe a városkába látogatni, mert a domb tetején lévő vár igazi látványosság, nem beszélve az óváros hangulatos utcáiról.

Térjünk vissza az evésre!

Meg kell említeni még a fonduet is. Téli esték remek étke. Már aki szereti. Az itteni boltokban kapható már készen is, csak melegíteni kell. A fondueról annyit kell tudni, hogy ez az étel különböző olvasztott sajtok keveréke, amit borral, fokhagymával, egyéb fűszerekkel ízesítenek. Természetesen, tájegységenként különböznek a receptúrák. Pl. az Appenzeller vidéken kizárólagosan egy sajtot használnak erre a célra. Az ország másik végében, Genf környékén a Gruyere és Raclett sajtból készül. Mondhatni, ahány ház, annyi szokás.

Fogyasztásához egy speciális fondue tál szükséges, amiben felmelegítik a sajtot, majd hosszú, kétágú villával mártogatják bele a burgonyát, kenyeret vagy ki mit szeret.

fondue.jpg(Forrás: Wikipédia)

Aztán a rösztit emelném ki, amit mi is ismerünk. Ennek is többféle variációja létezik.

Ha igazán eredeti svájci különlegességet akarunk enni, akkor érdemes ellátogatni a hegyekbe, ahol az adott régió jellegzetességeit is elkészítik nekünk. Bevallom, amit eddig kóstoltam, nem az én ízlésvilágom.

Természetesen, az ország déli részén az olasz konyha, a nyugati részen pedig a francia hatás érvényesül. Mi most délen dolgozunk, ott kizárólag az olasz konyha specialitásait szolgálják fel az étteremben (pedig a tulaj nem is olasz). Egy svájci ételt emelnék ki, amit gyakran készítek én is. Ez a répatorta. Nagyon egyszerű és finom. Ráadásul egészséges.

répatorta.jpg

(Forrás: gutekueche)

Visszatérve a saját konyhámra. Nem állítom, hogy csak és kizárólag magyar ételek kerülnek az asztalra, szeretek kipróbálni ezt-azt. Az olasz konyha hozzám is közel áll, így ezek az ételek is gyakran kerülnek az elkészítendők közé. Ehhez az összes alapanyag biztosított, pláne, hogy a közelben van egy olasz boltocska. Itt kell megemlítenem a kedvenc török boltomat is, ahol sok hasonló alapanyag megtalálható, mint amit a magyar konyha használ. Nem véletlen, a másfél évszázad nyomott hagyott oda és vissza.

Mi az, ami egyáltalán nem kapható?

A túró. Minden más van. Itt tennék egy megjegyzést – nem bánva, ha egyesek megsértődnek -, de nincs olyan, amit ne lehetne pótolni. Igaz, szükséges egy pici időráfordítás, de az eredmény mindenképp megéri. Túrót is lehet csinálni, házilag. Rengeteg paraszt van, aki árul tejet. Néhány nap elteltével kiváló tejfölhöz, és túróhoz lehet hozzájutni, sokan még a savót is felhasználják (pl. krémlevesek alapja).

Hogyan készítsünk túrót?

1. Vásároljunk tejet a piacon vagy egy gazdától.
2. Öntsük egy edénybe, fedjük le és tartsuk szobahőmérsékleten.
3. Néhány nap elteltével a tej „megalszik”.
4. Szedjük le a tetején lévő réteget (tejföl).
5. Melegítsük fel, de nem kell forralni. Folyamatos keverés mellett denaturálódik.
6. Majd öntsük az egészet egy vászonkendőbe, amit felakasztunk valahova.
7. Másnap reggelre lecsepeg és már készen is vagyunk.
8. Ami kicsepegett az a savó. Hűtőben eláll néhány napig.

Csak halkan csendben súgom, Túró Rudit is lehet otthon csinálni (jobb, mint az eredeti). Ugyan én még nem próbáltam, de kóstoltam már.

Amit sokan szoktak még hiányolni, az a Piros Arany. Ezt is lehet kapni a coop-ban. Ugyan picit el van dugva, de aki keres, az talál. Persze, ezt is lehet házilag csinálni. Mint ahogy házi leveskockát, fűszersót. Bátrabbak akár megpróbálhatják a kolbász és hurka készítést is. Többször találkoztam már parasztok által hirdetett tőkehússal. A minőség garantált, az állatok legnagyobb része szabadon tartott. Ez vonatkozik a szárnyasokra is.

Én nem születtem szakácsnak, sőt… Gyakorlatilag 5 éve főzök csak. Hétköznap teljesen egyszerű ételeket, ünnepnapokon azért belehúzok. Ezt a néhány fotót az év végi, ünnepi készülődés alkalmával készítettem.”

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2014 májusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply