Fordulóponthoz érkezhet a Brexit

0

Óriási győzelmet arathat az EU a jövő héten, hiszen most indul a brit parlamentben az a vita, melynek végén május első hetében a brit törvényhozás a saját akaratával ellentétes álláspontot kényszeríthet rá a kormányra, amelynek döntenie kell: meghátrál vagy bedobja a törülközőt.

A londoni kormány már többször figyelmeztette a Konzervatív Párt rebellis parlamenti képviselőit, hogy a kilépési törvénnyel (Trade Bill) kapcsolatos közelgő voksolásnak az a pontja, miszerint az Egyesült Királyság része maradjon-e az EU-s vámuniónak, bizalmi szavazás a kormánnyal szemben – írta a Business Insider nyomán a napi.hu.

Ha a kormánypárti képviselők nem a szája íze szerint szavaznak, akkor Theresa May akár dönthet úgy is, hogy lemond, hiszen nem egyszer markánsan kiállt már amellett, hogy a Brexit egyben a vámunióból való kilépést is jelenti.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A kormányfő szóvivője mindenesetre mindezt találgatásnak nevezte, csakhogy néhány napja a Lordok Háza már elfogadott egy olyan törvénymódosítást, amely szerint a szigetországnak a vámunióban kellene maradnia.

Ha a többség az alsóházban is támogatná a vámuniót, az újabb vereség lenne a kormánynak. A jövő héten azután a törvényhozás a kormányt kötelező érvényű döntést hozhat ebben az ügyben.

A vita lényege, hogy ha marad az EU-val közös vám, akkor az Egyesült Királyság nem köthet saját kereskedelmi egyezmények a világ olyan országaival, amelyekkel az EU-nak van megállapodása (beleértve ebbe az EU-tagállamokat is). Így a függetlenségnek nem lenne voltaképpen semmi értelme.

A magyarságom felülírja a túlélőösztön

(Fotó: twitter.com/Number10gov)

Share.

About Author

Leave A Reply