Fontos tudnivaló a jó alváshoz

0

Szakértők rájöttek, milyen pizsamában érdemes aludni a pihentető alváshoz. Ezek szerint gyapjúból készült ruhában aludni hatékonyabb, mint a bárányokat számolni, mert ez az anyag segít a testet a nyugodt alváshoz leginkább megfelelő hő-komfortzónában tartani.

Az egyik felmérésben a 20-as éveikben járó diákok közül azok, akik merinói gyapjúból készült pizsamában voltak, négy perccel gyorsabban aludtak el, mint azok, akik pamutból készült ruhát viseltek: 11 és 15 perc kellett az álomba merüléshez. Ráadásul azok, akik gyapjút hordtak, hét perccel többet is aludtak átlagosan.

Egy másik kutatás a 65 és 70 év közöttiekre irányult, és kiderült, rájuk még nagyobb hatással van a gyapjú pizsama. Aki ilyen anyagot viselt, 12 perc után aludt el, míg a poliészterből (22 perc) és pamutból (27 perc) készült pizsamák viselőinél ez jóval tovább tartott.

Paul Swan, a sydney-i egyetem kutatója emlékeztetett arra, hogy nem is olyan régen még megszokott volt a gyapjú ágynemű, és most a tudomány révén újra felfedezik ennek az előnyeit.

Nemcsak a gyorsabb elalvást és hosszabb ideig tartó szundikálást biztosítja, hanem mélyebben, pihentetőbben is lehet aludni, ha gyapjút hordunk.

„Egy jót aludni egyre nehezebb a modern időkben, így ha bármi segíti ezt, az csak jó a mentális és fizikális egészségünknek” – mondta a brit Independentnek a tudós.

Mégis hasznos a crash-diéta?

(Fotó: pixabay.com/xiangying_xu)

Share.

About Author

Leave A Reply