Fontos infók, ha Londonba mennél

1

A választás után rengetegen kerestek rá a kivándorlás szóra a keresőkben, azaz elég sokan gondolkodtak el azon, Magyarországon folytassák-e. Minisorozatunkban három olyan várost mutatunk be, amely népszerű (vagy az lehet) a határátkelők körében.

Kezdjük a brit fővárossal, már csak azért is, mert (Brexit ide, Brexit oda) még mindig rengeteg magyar él ott, és egyelőre szabadon lehet munkát vállalni Londonban.

Persze iszonyatosan drága helyről beszélünk, de ha nekiül az ember és matekozik egy sort, akkor azért mindjárt másképp néz ki a drágaság is – írta a 24.hu.

Fizetés, lakhatás

A londoni átlagfizetés bruttó 35 ezer font egy évre, ez nagyjából nettó 27 ezret, kerekítve nettó havi 2200 font.

Szállást ugyan lehet bérelni 350 fonttól, de az olyan is, a belvárosban saját szoba már inkább 700 font, egy egyszobás lakás pedig 1000 font magasságában jár. Magyarul reálisan kb. a fizetés legalább egyharmada megy el albérletre, ha valaki hajlandó másokkal osztozni, és akár a fele, ha egyedül szeretne lakni.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

Ez egyébként Budapesthez viszonyítva alig jobb arány, a fővárosban 246 ezer forint az átlagkereset, és úgy tűnik, 2018-ra lelassult a bérleti árak növekedése. Persze még mindig alig találni 100 ezer forint alatt garzont, de szobát bérelni abszolút reális az átlagfizetés harmadáért.

Étkezés, egyéb kiadások

Ezt ugye elég nehéz belőni, hiszen nem mindegy, mennyit és hol vásárol és eszik az ember, de heti 80-100 fontot azért nem olyan bonyolult elkölteni. Ez havi 400 font.

Erre jön még 100-200 font utazás, emellett azért az ember élni is akar valamennyit, számoljunk havi egy mozival, szórakozással, egy vacsorával, heti egy sörözéssel, és egy kis kávézással – ennyi fér havonta 100 fontba.

Ezeket kifizetve az átlagfizetésnek még mindig megmarad a harmada ruházkodásra, fodrászra, sportra és félretenni, ez a budapesti 246 ezerből nem nagyon hozható ki.

Hozzá kell tenni, hogy ezt a fizetést főként a diplomás munkaerő éri el, viszonyításképp egy pincér vagy barista fele ennyit sem visz haza havonta.

Egy londoni magyar levele a Fidesz-szavazóknak

(Fotó: Romsics Balázs)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Taxomükke on

    Elarulok valamit: az Egyesult Kiralysag nem csak Londonbol all. Mashol is van munka, es a szallas feleannyibol is meguszhato. Szoval aki keveset fizeto allasban tud csak elhelyezkedni, ne Londonba menjen.

Leave A Reply