Földrengésriadó japán módra

0

Nagyszerű dolog a modern technológia, hiszen időben értesülhetünk például arról, ha földrengés fenyeget. Csak hát ennek is megvannak a maga hátrányai, derül ki a Tokyo Reloaded posztjából.

„Az elmúlt napokban kétszer is volt földrengésriadó. Ilyenkor az az új módi, 1-2 éve vezették be emlékeim szerint, hogy az állam átveszi a kontrollt a mobilok felett és, hacsak nincs teljesen kikapcsolva, függetlenül minden beállítástól*, teljes hangerőn elkezd vijjogni a teló és egy egzaltált hang azt kiabálja, hogy „jishin desu!” (földrengés van!).

Az első riadó estefelé volt, namárcsakezhiányzott! Judit egyből kinyitotta a teraszajtót, ezt azért ajánlják, hogy ne szoruljon be, és kb. 20 másodperc múlva valóban jött is egy 5-10 másodpercig tartó gyenge rázkódás.

Bekapcsoltam a TV-t és láttam, hogy Chibában, a tengerparton volt valami 4-es löket, big deal, ilyenek még odahaza is szoktak lenni. Világvége ezúttal elmarad, illetve már csak a koronavírusban bízhatunk.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Aztán tegnap éjjel, első édes álmomban, Judit szerint 2 órakor, a fejemtől vagy 10 centire kezdett üvölteni a telefon, miszerint JISHIN DESU! Majd szívszélhűdést kaptam, de tényleg! nagyon nem esett jól. Maga a rengés még az elsőnél is kisebb volt, kössz….

Szóval elvileg jó dolog ez a riasztás, mert ha tényleg jön a Nagy Földrengés, akkor egy 10-20 másodperces rákészülés is sokat tudna számítani. Csakhogy az a baj, hogy ez nem igazi előrejelzés, olyat nem tudnak csinálni, csak egy már megtörtént rengésről való azonnali tudósítás, ami, hála a fénysebességnek, gyorsabban ér ide, mint maga a rengés.

Ez azt jelenti, hogy minél távolabbi a rengés epicentruma, annál nagyobb az időkülönbség, vagyis annál több időt kapunk elzárni a gázt, kinyitni az ajtót, bebújni az asztal alá stb.

Vagyis, ha valahol közel, pl. a tokiói öbölben, van a rengés epicentruma, ezek az igazán veszélyes dolgok! akkor ugye, nemhogy 30, de három másodpercünk sem nagyon lenne, szóval még az asztal alá sem tudnánk bemászni. Ha pedig messze van, akkor idő ugyan lesz bőven, de minek, hiszen a távoli földrengések jócskán legyengülnek, mire ideérnek.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Halboncolás, mint látványsport

Share.

About Author

Leave A Reply