Földi Paradicsom súlyos problémákkal

0

A San Blas-szigeteket sokan tartják a Paradicsom földi kivetülésének, amire fehér homokos strandjaival, kókuszligeteivel rá is szolgál. Azonban, mint minden helynek, úgy San Blasnak is megvannak a maga problémái – derül ki Endre írásából.

„Guna Yala, más néven San Blas durván túlárazott, viszont azért a látványért, amit nyújt, szívesen fizetnek a turisták dollárszázakat. Mert hogy egy pár napos San Blas-i kiruccanás bizony százdollárosokban mérhető.

A belépő az autonómia területére 20 dollár, a kikötői illeték újabb 2 dollár. A terepjárók Panamavárosból 50 dollárba kerülnek, a szállások pedig 40 és 300 dollár körül mozognak fejenként és éjszakánként.

És akkor nem beszéltünk arról, hogyha az ember bárhová beteszi a lábát, újra bele kell nyúlnia a pénztárcájába, legyen az lakott vagy lakatlan sziget. (…)

Az egyetlen olcsó dolog a szigeteken a kábítószer, mivel a San Blas tökéletes búvóhelyet nyújt a csempészeknek. A fű grammja mindössze egy dollár, a kokainé pedig öt dollár, aminél csak a kolumbiai Patia-völgyben olcsóbb a drog.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Mivel azonban az igazi piacot nem a turisták jelentik, hanem azok a colóni kereskedők, akik tonnaszám vásárolják fel a szállítmányokat, nagyon sok guna családnál nagyon sok pénz összpontosul. Erre fedősztori a turizmus.

A Guna Yala szigetein az árak nem tükrözik a szállások és szolgáltatások minőségét, sokkal inkább arról van szó, mennyi drogpénzt kell tisztára mosni.

Egy százdolláros bungaló lehet sokkal jobb minőségű, mint egy háromszáz dolláros, minden azon múlik, melyik kereskedőcsalád melyik drogbáró által menedzselt hostellel vagy túraszervező céggel áll kapcsolatban.

Bár az autonómia határán folyamatos a drogellenőrzés, ez csak a turisták elrettentésére szolgál, mivel a nagy tételek vagy a San Blas-hegység ösvényei mentén kerülnek Colónba, vagy Miramar és Palenque halászkikötőin keresztül.

Milyen véletlen, hogy Panama leghíresebb elektronikus zenei fesztiválja pont Palenquében van, nem?! (…)

Évről évre egyre nehezebb a San Blas-szigeteken jó helyeket találni. Elsősorban nem a turisták, hanem az őslakosok miatt, akik között még mindig rengetegen vannak, akik hat-nyolc gyermeket hoznak a világra.

Mára több mint 50 000-en vannak, akik többsége a drog és turizmus miatt a szigeteken próbál megélhetést találni. Ez azonban olyan zsúfoltsághoz vezet, ami nem csak az idegenforgalmat, de magát a fennmaradáshoz szükséges életteret is veszélyezteti.

Úgy néz ki, Narasgandup néhány éven belül Isla Carti vagy El Porvenir sorsára jut: nem maradnak fák, sem homokos strandok, csak kosz, szegénység és persze kábítószer. Ha előtte el nem nyeli őket végleg a tenger…”

A teljes sztorit (rengeteg pazar fotóval) itt találjátok.

Tíz svájci tabu, amit soha ne szegj meg

Share.

About Author

Leave A Reply