Földi paradicsom a világ vége után kettővel

0

Kíváncsiak lennénk, tíz emberből hányan találnák meg egy vaktérképen Tazmániát. Nem csoda persze, hiszen ez a 68,000 km2 nagyságú, azaz kb. ¾ magyarországnyi, félmillió lakosú sziget Ausztrália egyik állama. Az Ausztrália A-tól Z-ig blog szerzői látogatták meg.

„Az ausztrálok Holiday Isle-nak is nevezik, mivel a rekkenő 40+ fokos ausztrál nyárban Tazmánia még kifejezetten kellemes hőmérsékletet biztosít az odalátogatók számára (mondjuk csak 30+ fokot :)).

A szigeten a déli elhelyezkedésének köszönhetően már 4 évszak van, a középső hegyvidéki területeken télen akár komolyabb havazás is rendszeresen előfordul. (…)

A komp Melbourne belvárosából indul Tassie-ba naponta kétszer, reggel és este. Odafele mi az esti járatra foglaltunk helyet, hogy a hajózással se veszítsünk el értékes nappali órákat az utunkból.

A hajózás maga nagyjából 9 órás, és az éjszakai járatra vagy úgynevezett dönthető széket kell foglalni, ami benne van az árba (csak az éjjeli járaton) vagy egy kis kabint plusz pénzért. Gondoltuk a dönthető szék elég lesz, utaztunk mi már 16 órát repülőn, annál rosszabb nem lehet. De igen, lehet, ha az ember fia felkészületlen.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Bár a székek jobban ledönthetőek, mint a repülőn, így akár még aludni is lehetne rajta, de arra nem voltunk felkészülve, hogy a kb. 100-150 székes alvóteremben a kicsit (azaz inkább nagyon) beitókázótt ausztrálok negyede kórusban fog versenyt horkolni egymással.

Mivel füldugó nem volt nálunk, ezért a reggel 6-ig tartó hajókázást én (Zoli) leginkább a plafon bámulásával töltöttem. Tanulság: szemtakaró, altató és füldugó kötelező kellékei az éjszakai kompozásnak.

A másik apróság, amit érdemes figyelembe venni, ha a kompozás mellett dönt az ember, hogy a Melbourne és Tazmánia között fekvő Bass-szoroson híresen nagyok a hullámok és erős a szél, úgyhogy amint a hajó kiér a védett Port Phillip öbölből, azonnal elindul a hullámvasutazás.

Aki nagyon nem bírja a fentek és lentek gyors váltakozását, vagy az oldalsó dülöngélést, az jobban jár, ha visz magával tengeribetegség ellen gyógyszert…

Bay of Fires

A sziget keleti partján található ez a különleges nemzeti park, amit a türkiz tengeren és a vakítóan fehér homokon kívül a vöröses-narancsárgás kősziklák jellemeznek.

Sokan azt hiszik, hogy ezeknek a különleges színű szikláknak köszönheti a hely a nevét (a Tüzek Öble), de az igazi eredete Furneux kapitánynak köszönhető, aki amikor 1773-ban erre járt az Adventure hajójával, rengeteg, a bennszülöttek által gyújtott tábortüzet látott a parton. A sziklák mesés színét egyébként egy zuzmófajta adja.”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply