Finnország, a csendes beteg

0

Miközben Görögország, és a mediterrán államok (például Portugália és Spanyolország) gazdasági nehézségei kötik le a legtöbb európai figyelmét, van egy csendes kisbeteg is, mégpedig a korábbi éltanuló Finnország. Mi történt ott fenn, északon?

Az okoknak a Portfolio elemzése próbált meg utánajárni. A szerző úgy látja, a fő okok a Nokia térvesztése, a faipari kereslet csökkenése és a legfőbb exportpartner, az orosz gazdaság recessziója. No és egyesek szerint az euró is.

A válság szót persze a finn körülményeket figyelembe véve kell értelmezni, ami például annyit tesz, hogy a munkanélküliségi ráta a 15 éves csúcsnak számító 10 százalékra emelkedett, ami azért még mindig alacsonyabb, mint az eurózóna átlaga.

Nokia, faipar és a magas bérek

A Portfolio szerint elsősorban a Nokia térvesztésével kezdődtek a bajok. A finn óráscég termelése egykor a GDP 4 százalékát is kitette, így érthető, milyen nehéz egy ilyen piaci szereplőt pótolni. (…)

Ráadásul a tech iparág mélyrepüléséve párhuzamosan az egykor domináns finn fa- és papíripar is a háttérbe szorult, mivel ezek a cégek nem tudtak semmit kezdeni azzal, hogy egyre kevesebb papírra van szükség a világon, ami amúgy egész eddig Finnország legfőbb exportcikkének bizonyult sokáig.

A harmadik tényező, ami jelentősen rontja a finnek versenyképességét, az a magas béreket garantáló kollektív bérmegállapodások. Több mint négy évtizede él a hagyomány, miszerint az adókról, a bérekről és a mindenféle munkajogi feltételekről háromoldalúan a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány együttesen döntenek, és gyakorlatilag a teljes finn munkaerő ezek szerint az egyezmények szerint kapja a fizetését, minimálbér nincs. (…)

Közben egyes közgazdászok és finn politikusok azt gondolják, Finnország egyértelműen az euró áldozata lett és a legegyszerűbb kiút a mostani válságból a saját valuta bevezetése lenne. (…)

Mi a teendő?

Lényegében egyet tehet most a finn kormány: mérsékelnie kell valahogy a béreket. (…) A megszorításokban bízó jobb-közép kormány hétfőn bejelentette, hogy a munkaerőköltségeket 5 százalékkal kívánja csökkenteni. (…)

A kormány már össze is hívta a legnagyobb finn szakszervezeteket, hogy megtárgyalják az 5 százalékos költségcsökkentés módját, ami akár a szabadságnapok lerövidítésével (a finneknél az egyik legmagasabb a fizetett szabadságnapok száma Európában) vagy a kompenzáció nélküli munkaidő-hosszabbítással is elérhető.

A teljes cikket a Portfolión lehet elolvasni, érdemes!

Share.

About Author

Leave A Reply