Figyelem, fontos változás jön a német autópályákon!

7

Ráadásul rossz hírünk van, az Európai Bizottság ugyanis jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó „tisztességes és megkülönböztetéstől mentes” útdíj bevezetését.

A megegyezés szerint a külföldiek 10 napos, két hónapos, valamint egész éves időszakra vásárolhatnak úthasználati engedélyt 2,5-20-130 euróért, ez a gépjármű méretétől és károsanyag-kibocsátásától függően változhat. Németország öt gépjármű kategóriát határoz meg.

“A díjak nagysága függ az autók hengerűrtartamától, környezetvédelmi besorolásától és a motor fajtájától: dízel/benzines.

– 10 napos: 2,50-20€

– 2 hónapos: 7-40€ (bár egyes tervek szerint ilyen verzió mégsem lesz)

– 1 éves: 74-130€

Ingyenes lesz továbbra is motorkerékpárokra, elektromos autókra és a mozgássérültek saját autóira. A Németországban gépjárműadót fizetőknek azonban semmi plusz költségük nem lesz, mert az autópályadíj levonható lesz az adóból (így pl. egy kisebb köbcentis, benzines, EU6-os autó gazdája még pénzt is kap, mert a jelenlegi adó alacsonyabb, mint az autópályadíj… :D).

Mindez azonban még nem végleges, kisebb változások még lehetségesek. Az otthoni rendszerhez hasonló virtuális matrica lesz a külföldieknek, tehát nem kell ragasztgatni.

A bevezetés legkorábbi időpontja 2018.01.01., azonban a teherautós útdíjellenőrző rendszer kiépítésének korábbi tapasztalatai alapján lesz abból akár 2020 is… ?” (Köszönet Herr Gézának a pontosításért!)

Az uniós testület által jóváhagyott tervezet szerint a németek számára a jármű nagyságától és környezetbarát voltától függően évente várhatóan mintegy 74 euró terhet jelentene az útdíj. A külföldieknek azonban csak az autópályákon kell fizetniük, a német állampolgároknak a szövetségi autóutakon is.

Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter szerint az útdíj bevezetésének célja az, hogy a Németországon nagy számban átutazó külföldi autósok is járuljanak hozzá az egyébként mostanáig teljesen ingyenes német autópálya-hálózat fenntartásához.

Az úthasználati díj tisztességes, megkülönböztetéstől mentes és arányos, amelyből nettó 500 millió euró bevétel folyhat be, amit az úthálózat fejlesztésére fordítanak majd.

Az útdíjat leghamarabb a jövő évi parlamenti választásokat követően vezetik be Németországban.

Share.

About Author

7 hozzászólás

 1. Csoda, hogy csak most szánták rá magukat. Az átmenőforgalom már 25-30 éve igencsak erős arrafelé. Az árak is rendben vannak.

 2. Herr Géza on

  Bocsesz, de sikerült igen fals infót összerakni a különböző időszakos dijakról. Helyesen így néz ki (a díjak nagysága függ az autók hengerűrtartamától, körmyezetvédelmi besorolásától és a motor fajtájától: dízel/benzines):
  -10 napos: 2,50-20€
  – 2 hónapos: 7-40€ (bár egyes tervek szerint ilyen verzió mégsem lesz)
  – 1 éves: 74-130€
  Ingyenes lesz továbbra is motorkerékpárokra, elektromos autókra és a mozgássérültek saját autóira. A Németországban gépjárműadót fizetőknek azonban semmi plusz költségük nem lesz, mert az autópályadíj levonható lesz az adóból (így pl. egy kisebb köbcentis, benzines, EU6-os autó gazdája még pénzt is kap, mert a jelenlegi adó alacsonyabb, mint az autópályadíj…..:D).
  Mindez azonban még nem végleges, kisebb változások még lehetségesek. Az otthoni rendszerhez hasonló virtuális matrica lesz a külföldieknek, tehát nem kell ragasztgatni. A bevezetés legkorábbi időpontja 2018.01.01., azonban a teherautós útdíjellenőrző rendszer kiépítésének korábbi tapasztalatai alapján lesz abból akár 2020. is…. 😀

 3. Herr Géza on

  Nincs mit… 🙂 Csak gondoltam esetleg feltűnik, hogy az MTI hülyeségben , hogy az alapján a 6 db 10 napos matrica olcsóbb lenne, mint a kéthavi és a 6 db kéthavi megintcsak olcsóbb, mint az egyéves. Azért a kedvezményes ár ezen a hanyatló nyugaton még mindig nem úgy néz ki, hogy hármat fizet, kettőt kap. 🙂

 4. Hej, Géza bá, köszönjük, most már vili.Csak azt nem értem, az hogy lehet, hogy a németek levonhatják az összeget.Pont ebbe kötött bele az EU múltkor, hogy ez így nem oké, mert hogy ne csak a külföldiek fizessenek a valóságban.Erre most meg ezt engedélyezik??

 5. Herr Géza on

  A megoldást úgy hívják, hogy alku. A rövid időszaki díjak (amit ugye kizárólag a külföldiek fizettek volna) eredetileg magasabbak lettek volna, így kiegyeztek középen: kisebbek lettek a 10 napos/2 hónapos árak, sőt némileg az éves is, cserében a németek adóval való kompenzálását nem bolygatták. Végülis a németek is fizethettek volna, aztán meg a gj.adót pont ugyanannyival csökkentik, akkor is ugyanitt tartanánk. A gj.adó meg nemzeti hatáskör, abba az EU nem szólhatott volna bele.
  A németeknek viszont adminisztratív így egyszerűbb. Nincs választási lehetőségük, mert nekik a főutak is díjkötelesek, azaz mindenki “fizet” úthasználatot majd, nincs olyan, hogy én úgysem járok autópályán, minek az nekem. Gyakorlatilag az érvényes német rendszám igazolja az éves útdíj megfizetését. Ellenőrizni innentől kezdve csak a külföldieket kell. Nem kell pl. az ország összes tanyasi benzinkútjánál “matricát” árulni, mert a németnek nem lesz szüksége 10 napos/2 hónapos matricára. Szóval alles zusammen az útdíj költség oldala jóval karcsúbb lesz így.
  Van persze ebben a megoldásban is pár akna, azt majd kifejtem, ha kijön a végleges verzió…:)

Leave A Reply