Fico az út szélén hagyta Orbánt

0

A szlovák miniszterelnök a jelek szerint osztott, szorzott és rájött, hogy sokkal jobb az Európai Unió belső magjában lenni, mint a magyarokkal és a lengyelekkel közösen nekirohanni a falnak.

A korábban erősen euroszkeptikus Robert Fico ugyanis legutóbb már arról beszélt, hogy országának a mélyen integrált Európai Unióban van a helye, azaz abban az EU-nak abban a magjában, amit Németország és Franciaország vezetésével valósulhat meg.

A Reuters összefoglalója szerint a szlovák kormányfő ezzel látványosan visszatáncolt korábbi, eurószkeptikus pozíciójából, és elhatárolta magát olyan kelet-közép-európai államok kormányától is, mint Magyarország vagy Lengyelország.

Robert Fico azt mondta, politikájának alapja, hogy közelíteni akarnak az EU magjához, azaz Franciaországhoz és Németországhoz. A szlovák miniszterelnök elmondta azt is, hogy nagyon érdekli a V4-féle regionális együttműködés, de Szlovákia létfontosságú érdeke az EU-ban van.

Ha a te létfontosságú érdekes is Európában van, akkor keress hozzá állást a Határátkelőn!

Szlovákia helyzete annyiban különleges a V4-államok között, hogy 2009-ben bevezették az eurót, ami lényegileg könnyítheti meg a nagyobb gazdasági együttműködést igénylő integrációt.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint bőven van ráció Robert Fico szavaiban, hiszen a kisméretű szlovák gazdaság nagyban támaszkodik a nyugati, elsősorban német importra – írta a 444.hu.

Otilia Dhand, a New York-i Teneo Intelligence elemzője szerint a V4-eket sokan kapcsolták össze Orbán Viktor és a lengyel Jaroslaw Kaczynski nacionalista gondolkodásával, ez pedig csak szűkösen szolgálhatja Szlovákia saját érdekeit.

Share.

About Author

Leave A Reply