Félreértés volt az újabb Brexit-dátum

0

Úgy néz ki, még sincs szabott határideje a brit uniós kilépésről szóló megállapodásnak. Legalábbis ha a Brexit-ügyi minisztérium legutolsó közleményéből indulunk ki és miért is ne tennénk.

A sztori (általunk is megírt) előzménye az volt, hogy a brit alsóház Brexit-ügyi bizottságának elnöke, az ellenzéki munkáspárti Hilary Benn levélben kérte a minisztérium vezetőjét, Dominic Raabot, hogy jelenjen meg a Brexit-folyamatról szóló következő meghallgatáson a parlamenti testület előtt.

A miniszter egy héttel ezelőtti keltezésű, de a bizottság által csak szerda este nyilvánosságra hozott válaszlevelében úgy fogalmazott: örömmel jelenik meg a bizottság előtt, amint megvan a végleges Brexit-megállapodás, és jelenlegi várakozása szerint november 21. „alkalmas időpont” lehet.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A levélből a teljes brit média azt a következtetést vonta le, hogy ez konkrét utalás egy legkésőbb november 21-i megállapodásra. Nos, mint kiderült, alaposan melléfogtak.

A Brexit-minisztérium ugyanis kiadott egy pontosító közleményt, melyben hangsúlyozta, hogy nincs kijelölt időpont a Brexit-megállapodás elérésére, a november 21-i meghallgatási dátumot az alsóházi bizottság javasolta, és a miniszter csak „visszaigazolta”, hogy várakozása szerint az a nap megfelel neki is.

Dominic Raab levele szerint a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet és a kapcsolódó jegyzőkönyvek 95 százalékban elkészültek, a Brexit-tárgyalási folyamat vége „egyértelműen látótávolságon belül van”, és bár „maradtak még akadályok, ezek leküzdése nem bizonyulhat lehetetlennek”.

Az egyik ilyen „akadály” az ír-észak-ír határ kérdése, ami ugyan az 5 százalékba tartozik, de jelen állás szerint akár az egész megállapodást megakadályozhatja.

A britek mondtak egy újabb Brexit-dátumot

(Fotó: pixabay.com/robertprax)

Share.

About Author

Leave A Reply