FELHÍVÁS!!! Határátkelés gyerekkel

0

Új életet kezdeni egy másik országban nehéz és küzdelmes folyamat mindenki számára. Pláne, ha gyerekkel vágunk neki. A Frankfurti mesék blog és a Határátkelő közös felhívása!

Hiába telnek az első hetek eufóriában, hiszen minden új körülöttünk, hamar befurakodik a kétség és aggódás is a nagy öröm mellé. A szokásos lakás –és munkakeresés sokszor túlságosan is hosszadalmas folyamata, a megfelelő igazolványok és papírok beszerzése mellett a nyelvtudás megszerzése/javítása is próbára teheti a határátkelő türelmét és kitartását.

Mindez hatványozottan igaz, ha gyerek(ek)kel vágunk neki a nagy kalandnak. Hiszen családostul nem húzhatja meg magát az ember még átmenetileg sem egy kis szobában (kivétel, ha találunk vendégszerető, már kint élő ismerőst), gondolnunk kell az iskolai, óvodai beiratkozásra, a kicsik nyelvtanulására, vagy akár egy gyerekorvos felkutatására.

Ha egy gyerekkel vagy kamasszal indulunk útnak, akkor már nem csak magunkat kell a nehezebb pillanatokban talpra állítani, hanem a csemeténkbe is újra meg újra életkedvet kell töltenünk. Nekik is minden új, meg kell tanulniuk egy új nyelvet, be kell illeszkedniük egy másik kultúrába és a régi barátok által hagyott űrt is újakkal betölteni.

Habár nekem még nincs gyerekem, mégis régóta foglalkoztat a gondolat, hogy vajon a határátkelő szülők gyerekei hogyan élik meg a költözéssel járó változást. Milyen lehet gyerekként a kultúrsokkal találkozni (már ha egyáltalán megtapasztalják), hogyan látják az új otthonukat, milyen érzés nem Magyarországon élniük. Vajon örülnek-e, hogy elhagyták az otthonukat? Tetszik-e nekik az új iskola?

Az anyag megírásához keresünk vállalkozó kedvű gyerekeket (és szüleiket, akik megengedik), hogy válaszoljanak néhány, a határátkeléssel kapcsolatos kérdésre.

Elsősorban 7 és 18 év közötti gyerekeknek/kamaszoknak tennénk fel néhány kérdést, a válaszokból pedig összeállítanánk egy anyagot, amely a Határátkelő blogon jelenik majd meg. Természetesen, ha kilógsz a fent meghatározott korcsoportból, de mindenképpen szeretnél szerepelni, akkor is írj egy email-t, és megbeszéljük.

Jelentkezés menete:

Kérlek, írj egy üzenetet a frankfurtimesek@hotmail.com email címre, amennyiben szeretnél (vagy a gyermeked szeretne) szerepelni az anyagban, én pedig küldök egy email-t a részletekkel.

Share.

About Author

Leave A Reply