Félelmetes, mit műveltek a Vissza a jövőbe jelenetével

0

A deep fake egyike napjaink legfélelmetesebb jelenségeinek (pedig azért akad jó pár). Arról van szó, hogy gyakorlatilag teljesen élethű módon lehet bárkiről videót készíteni, akár olyasmit a szájába adva, amit sosem mondott. Most a Vissza a jövőbe egyik jelenet esett áldozatul.

Egyre jobban terjednek a deep fake videók, így az ember lassan már azt sem tudja, mit hihet el és mit nem. Erre az egyik legjobb bizonyíték a Vissza a jövőbe (Back to the Future) egyik jelenete.

Első ránézésre csak valami furcsa érzés keríti hatalmába az embert azzal kapcsolatban, hogy valami nem stimmel. Aztán rájön, mi a gond.

A kérdéses jelenetben a két főszereplő, Marty és a Doki arról beszélgetnek, hogy előbbi anyja hogyan zúgott bele a saját fiába, miután az visszautazott az időben az 1950-es évekbe.

Az eredeti filmben ugye a Dokit Christopher Lloyd, míg Marty-t Michael J Fox alakítja. A deep fake videóban előbbit Robert Downey Jr-ra, utóbbit Tom Hollandre cserélték.

A két jelenet annyira megdöbbentően azonos minőségű, hogy elsőre szinte lehetetlen megmondani, melyik az eredeti és melyik a megpiszkált változat. Márpedig ugye az egyik (a felső) olyan szereplőket mutat, akik az adott film közelében sem jártak. (Meglepő is lenne, Tom Holland a film megjelenése után 11 évvel született…)

A félelmetes ebben az egészben persze az, hogy ez poénnak OK, de gondoljunk bele, ennyi erővel bármilyen jelenetet ilyen szinten lehet manipulálni. És még csak rengeteg pénz sem kell hozzá.

Madonna, a világhír előtt napokkal

Share.

About Author

Leave A Reply