Félelem és reszketés Amszterdamban

0

Amszterdam igazi pezsgő nagyváros, számtalan kulturális programmal, nevezetességekkel, különleges, csatornákkal átszőtt városképével. Más kérdés, mi az ember első reakciója, ha sok-sok hónap lakóautózás után megérkezik ide, miként azt tette a Mindenkilaci blog csapata.

„Ez az a város, amelyiktől sokkot kaptam. Fel sem tűnt, hogy micsoda remetévé váltam az utóbbi másfél évben, amióta szinte csak vidéken járunk. Csendes német kisvárosokban, ahol csupán Jürgen fordul utánuk csodálkozó tekintettel, vibrálóan zöld svájci legelők mellett, ahol a tehenek emelik ránk nagy bamba tekintetüket, tiroli árnyas fenyvesekben, ahol reméljük semmiféle tekintet nem szegeződik ránk a sötétben… Aztán egyszer csak Amszterdam belvárosában találtam magam.

Tömeg, harsány hangok, rikító színek kavalkádja, emberek préselődnek hozzád mindenfelől, mégsem tudsz menekülni, mert csak akkor tudsz előre haladni, ha előtted lépnek a többiek is.

Stucni kutya behúzott farokkal, hátracsapott fülekkel próbál a lábak között lavírozni, Nipli felé kezek nyúlnak a tömegből. Az emberek kényszeresen meg akarják simogatni. Mi van ezekkel?

Megérkezünk a híres Dam térre, a történelmi városközpont legnagyobb és leghíresebb terére. A turisták csoportokba tömörülve fotózzák magukat, egymást, vagy bármit, ami éppen a lencséjük útjába akad, előadóművészek adják elő szokásos performanszukat, itt egy bohócruhás alak vág hülye pofákat, ott meg a sátán lengeti a kaszáját.

Kalandot keresel, vagy jobb életre vágysz külföldön? Válogass álláslehetőségek közül itt!

Lehajtott fejjel török át a tömegen. Kit érdekel, hogy itt a Királyi palota, az Új-templom vagy a második világháború hősi halottainak emlékműve? Egyetlen cél vezérel: találni végre egy nyugodt pontot.

Néhány utcányi rohanás után végre ritkulni kezd a tömeg és megpillantunk egy apró, színes kávézót. Az imazászlók barátságosan integetnek felénk. A kávé finom, a felszolgálók barátságosak, még az egyik vendég is szóba elegyedik velünk. Megnyugszom. Most már jöhet az igazi városnézés.

De hol is kezdjünk neki Amszterdamnak? Van itt minden, amire egy vérbeli turistának szüksége lehet. Rijkmuseum (a holland nemzeti múzeum), Van Gogh múzeum (a festő legnagyobb gyűjteményével), Anna Frank ház (ez volt Anna Frank rejtekhelye a második világháború idején, és itt írta világhírű naplóját), Rembrandt ház (a festő egykori lakóhelye), Heineken és Erotika múzeum, és még sorolhatnám.

Ha kevés időd van Amszterdamra, és mégis szeretnél valamit elkapni a város hangulatából, akkor a legjobb, ha azzal kezded, hogy leülsz az egyik csatorna partjára és nem csinálsz semmit. Csak szemlélődsz.

Nézed, ahogy előtted elcsorog egy turistákkal teli sétahajó. Ahogy a szemközti parton elsuhannak a bringások. Hallgatod, ahogy a kávézó teraszán beszélgetnek és nevetgélnek az emberek.

Itt minden mozgásban van, mindenki nyüzsög, tényleg pezseg körülötted az élet. Ha azonnal bele akarod vetni magad, elszédülsz, ha viszont hagysz időt magadnak, akkor felveszed a ritmusát.

Hiszen ez az a város, ami magával ragad. A város különleges hangulata, a csatornák fölé magasodó dülöngélő házak, a sétahajók, a korlátnak támasztott bringák tömege.

Úgy érzed, muszáj magaddal vinned ezt a hangulatot, ha másként nem, hát hűtőmágnes, bögre, képeslap vagy fapapucs formájában. Szerencsére ezeket az ezernyi szuvenír bolt egyikében biztosan be is szerezheted. Mi még egy magyar lángosozót is találtunk, echte magyar személyzettel. (…)

Ez az a város, ami első pillanatban számomra maga volt a félelem és reszketés, végül mégis úgy távoztam: jöttünk, láttunk, visszamennénk.”

A teljes posztot jó sok képpel itt találjátok, ne hagyjátok ki!

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Share.

About Author

Leave A Reply