Fele munkával többet keres, mint egy magyar ápoló

0

A magyarok egyik kedvenc új célországa Hollandia (helló, Brexit!). Krisztina nem mostanában költözött oda, hiszen 15 éve él és dolgozik ott, jó sok tapasztalata van tehát a hollandiai életről.

Annyi előnye volt, hogy nagyon jól beszélt németül, így nem okozott neki különösebb gondot a holland elsajátítása sem. Elég gyorsan sikerült elhelyezkednie, mi több, másfél évtizede ugyanannál a cégnél dolgozik.

Először csak egy hónapra utazott ki, babysitterként dolgozott, majd egy magyarországi multinál helyezkedett el, de közben mellette önkéntes fordító volt egy holland alapítványnál. Aztán kivett két hónap fizetés nélküli szabadságot és visszatért Hollandiába.

„Megismertem a mostani a férjemet, minden nagyon gyorsan történt” – mesélte a Pénzcentrumnak. A férje egyébként holland, kamionsofőrként dolgozik és ők egy észak-nyugat hollandiai városban élnek.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Krisztina végzettsége szerint ápoló, először idősgondozóként dolgozott a hollandiai cégnél, most részmunkaidős házi beteggondozó. A fizetésével elégedett, azt mondta, heti 20 óra munkával többet keres, mint egy magyarországi kórházi ápoló.

„Ha valaki ki szeretne jönni, a nyelvtudás kulcsfontosságú. Anélkül nem megy. Viszont arra számítani kell, hogy itt sincs kolbászból a kerítés” – mondta, arra is felhívva a figyelmet, hogy ugyan a fizetések jóval magasabbak, mint Magyarországon, de a megélhetés is többe kerül.

Krisztina szerint egy szobát nagyjából 350 euróért lehet kivenni, és úgy kell kalkulálni, hogy havi 100 euró az egészségügyi szolgáltatási járulék. Emellett van egy évi minimum 385 eurós úgynevezett eigen risico (saját kockázat is), ugyanis egy-egy kórházi ellátás összköltsége az alap biztosítás évi díjának a többszöröse is lehet.

„Vagyis ha valaki elmegy vérvételre, akkor utána jön a csekk a 35-40 eurós költségről, ha viszont valaki eltöri a lábát, kórházba kerül és meg kell műteni, akkor úgy számolhat, hogy a 385 eurót ki kell fizetnie” – magyarázta.

„Nem élünk luxusban, de nem kell gondolkoznom, hogy valamit betegyek-e a kosárba, ha bevásárolunk, van egy 180 négyzetméteres sorházunk és van megtakarításunk is” – tette hozzá Krisztina, aki munkaideje másik felében otthon masszőrként dolgozik. A terv az, hogy két éven belül már csak a masszázsból meg tudjon élni.

Tíz dolog, amiért jó Hollandiában élni

(Fotó: pixabay.com/rhythmuswege)

Share.

About Author

Leave A Reply