Fegyverek az utcán

0

Látogassunk el a Fülöp-szigetekre, ahol Jimbohumeister több éves ott tartózkodás után elmélkedett kicsit a biztonságról a 90 millió fülöpke blogon.

„A fülöp-szigeteki hétköznapokban a biztonsági ellenőrzés mindenhol ott van, mióta 2000-ben egy óra leforgása alatt 5 bombát robbantottak terroristák Metro Manila területén.

Azóta az összes bevásárlóközpontba, szállodába, munkahelyre, stb. csak fémdetektoron keresztül, táskát „átvizsgálva”, őrök által megmotozva lehet bemenni, valahol még K9-es kutyákat is bevetnek. Ez egy idő után baromira idegesítő ám.

Ha nem gyalogosan vagy, hanem kocsival, akkor alánéznek tükörrel, hogy nincs-e bomba – ha éppen nem saját magukat nézegetik az őrök, mint ma reggel is az egyik, bár lehet csak azt ellenőrizte nem telepített-e valaki bombát az arcára, amíg mással volt elfoglalva. Persze ha az utastérben van a bomba az már mindegy, ott nem vizsgálódnak.

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer (!!!) álláshirdetés közül a Határátkelőn!

Ergo nem túl hatékony ez az egész rendszer, szerintem simán be lehet csempészni bármit a legtöbb helyre, ezért is mondta egy ismerősöm, hogy értelmesebb lenne azt a feladatot adni az őröknek, hogy minden belépőnek mondjanak valami bókot, „jó a frizurája”, „szép a táskája”, „remek az öltönye”. (…)

A Fülöp-szigeteken futó páncélozott pénzszállító autók megjelenése elég impozáns. Mindegyikre ki van írva, hogy a sofőr által látható terület limitált, ami annyit jelent, hogy úgy vezetnek, ahogy akarnak. Ezekkel szállítják a pénzt mindenhonnan és mindenhova, akár kávézókba, éttermekbe, hotelekbe vagy éjjel-nappali boltokba is.

Az első időkben azért elnyúlt az arcom, mikor egy Pizza Hutban békésen eszegetve besétált egy shotgunos – duplacsövű fegyver – meg egy gépfegyveres biztonsági ember, akik egy harmadik embert kísértek, aki a pénzt vitte. (…)

A biztonsági intézkedésektől függetlenül történnek incidensek. 2012 márciusában például a Robinsons Galleriában levő BPI bankot rabolták ki – 1 halott és 6 sérült -, 2013 év elején pedig egy, a Megamallba levő ékszerboltot támadott meg 6 fegyveres. Ezekről azért tudok, mert az előbbibe majdnem napi szinten megfordulok, az utóbbiba pedig ritkábban – de nincs közöm az esetekhez.”

Aki további érdekességekre (és képekre) is kíváncsi, az ide kattintva érheti el az eredeti posztot.

Share.

About Author

Leave A Reply