Fantasztikus park lett a bezárt repülőtérből

0

Közel egy évtizeddel bezárása után végre kezdtek valamit Sanghaj 80 éves repülőterével. A megújulás egészen látványosra sikeredett, lehet követni a példát!

A kínai nagyváros Longhua repülőterét 2011-ben zárták be. Ilyen esetekben elég nehéz mit kezdeni az ingatlannal, hiszen a repülőtér speciális hely, a kifutók és az épületek nehezen újrahasznosíthatók.

A helyzettel a kínaiak sem nagyon tudtak mit kezdeni, mást ne mondjunk, az 1948-ban épített hatalmas kifutó is üresen állt és pusztult. Most azonban sikerült megoldást találni a problémára egy elég menő park képében.

Sanghaj ugyanis kapott egy új parkot, amitől a ronda és hatalmas betontömbből kisebb kertek és füvesített részek lettek.

A Sasaki építésziroda tervei nyomán egy kellemes közösségi tér képe bontakozik ki előttünk, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt kikapcsolódhatnak, a rusnya beton helyett pedig növények várják őket.

A mintegy 2 km hosszú Xuhui Park Sanghaj vízparti részét foglalja el, ráadásul körülötte lakóépületek is vannak. A parkban sétányok és bicikliutak egyaránt találhatók, no és persze hat sornyi fa.

A park ráadásul praktikus célokat is szolgál, ugyanis képes felfogni a környező területekről időről időre lezúduló csapadék vizének egy jelentős részét. A vizet összegyűjtik, megtisztítják és a szökőkutakban használják.

„A park egy innovatív városi revitalizációs projekt, amely új életet lehel Sanghaj történelmének egy egyedi darabjába. Azzal, hogy a Xuhui vízparti rész közelmúltban lezajlott fejlesztésével egy többféleképp hasznosítható terület jött létre, a történelmi kifutó is új életre kelt” – fogalmazott a Sasaki helyi irodájának vezetője, Dou Zhang.

Kína megépítette a világ legnagyobb kültéri liftjét

Share.

About Author

Leave A Reply