Ezt várja Európa a britektől

0

Az Európai Uniós állam- és kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon elfogadták, milyen irányelvek mentén tárgyaljanak a jövőben a brit kilépésről, illetve megfogalmazták az elvárásokat is.

Az irányelvek mellett az uniós országok vezetői elvi jóváhagyásukat adták a szigetország kilépését követő átmeneti időszakhoz, amelynek feltételeiről néhány napja állapodtak meg a felek főtárgyalói.

Az Európai Tanács szerint ugyanakkor bizonyos kérdésekben fel kell gyorsítania az egyeztetést. A lényeg, hogy az Európai Unió a lehető legszorosabb viszonyra törekszik a jövőben az Egyesült Királysággal, a gazdasági és kereskedelmi partnerség mellett egyéb területeken is együttműködésre van szükség, például a terrorizmus elleni harcban, illetve a kül-, a biztonság- és a védelempolitikában.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ugyanakkor figyelmeztettek: a brit álláspont korlátozza a „jövőbeli partnerség mélységét”, ugyanis elkerülhetetlenül zavarok fognak keletkezni a kereskedelemben, ha az ország elhagyja a belső piacot és a vámuniót.

Az EU szerint szoros együttműködésre kell törekedni egyebek mellett a kutatás, az innováció, az oktatás és a kultúra terén, és el kell kerülni a zavarokat a közlekedésben, ide értve a légi közlekedést is.

Theresa May brit miniszterelnök üdvözölte a döntést a 2019. március 30-ei kilépéstől 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszakról, mondván, hogy ez mérsékli a bizonytalanságot az emberek és a vállalatok számára.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Share.

About Author

Leave A Reply