Ezt eszik a francia ovisok

0

A Fromázs blog szerzője korábban New Yorkban élt, és nagyon bejött neki a város nyüzsgése. A sokszínűséget mostani lakhelyén, Nantes-ban is megtalálta. Posztjából az is kiderül, mi köze mindennek az óvodások menüjéhez.

„Amikor New Yorkból hazaköltöztem, sokszor gondoltam, hogy milyen jó lenne megint egy ilyen multikulturális városban élni, de az sosem gondoltam volna, hogy ezt az érzést Nantes-ban fogom megtalálni.

Nagyon sok náció él itt, sokszor nem is láthatóan, de egyszer csak kiderül, hogy a felmenők között van, aki nem francia. Sok vegyes házasság van, mert Korina ovis társainak a szülei között is rendre találkozom olyan esettel, hogy a szülő francia, de az apukája angol az anyukája francia, vagy a szülő francia, de a szülei Kambodzsából vándoroltak át Franciaországba, amikor 3 éves volt. És az ovi csak egy nagyon kis szűrő. (…)

A vegyes családok skálája rendkívül színes, Indonézia, Fülöp-szigetek, Irak, Ecuador, Argentína, Peru, Japán, Tajvan, Németország, Anglia. Az utóbbi kettő persze nem olyan meglepő, de a többi engem azért meglepett, vagy mondjuk inkább úgy, hogy azt hittem, hogy mindenki Amerikába vágyik és igyekszik. Nem gondoltam, hogy Franciaország ennyire sokak számára vonzó. (…)

Ha téged is vonz Franciaország, keress munkát hozzá a Határátkelőn!

A családomban francia-holland-magyar nemzetiségűek élnek, de most hétvégén rájöttem, hogy még színesebb a kép, mert az apósom nővérével és lányával találkoztunk, azaz a férjem unokatestvérével, akinek a férje indiai és a kisfiuk egy gyönyörű, tejcsoki színű, kis mosolygós lurkó. Természetesen egy nagy ebédet csaptunk, ha már így összejöttünk. (…)

A menü előétele tabouleh (kuszkusz és különböző zöldségek keveréke) volt. Ez ugyebár eredendően nem francia étel, de nagyon népszerű. Főételnek konfitált kacsacomb darabkák voltak rétegezve krumplipürével, olyan rakott krumpli módon, csak pürével, majd jött a sajt baguette-el és utána a desszert és a kávé. Ez esetben brownie volt a desszert, de általánosságban igaz, hogy a franciák imádják a csokis sütik minden létező megnyilvánulását. (…)

Korina egy állami oviba jár, tehát nem egy privát, luxusintézménybe, de a menü, amit ezek a gyerekek kapnak minden alkalommal elképeszt engem, mert én is szívesen megenném!

Azért, hogy rendesen szemléltetni tudjam a helyzetet és mindenki lássa, hogy nem túlzok, lefényképeztem az egyik heti menüsort az ovi falán és most lefordítom a kedves olvasóimnak, íme.

Hétfő

Gazpacho kenyérkockákkal

Sült kolbász (bio) vegyes zöldséggel (zöldbab, répa, brokkoli, krumpli)

Tomme blanche (ez egy sajt)

Szezonális gyümölcs

Kedd

Dinnye

Tonhalas tésztasaláta (kukoricával, uborkával, paradicsommal)

Friss kecskesajt

Gyümölcsös macaron

Csütörtök

Saláta fenyőmaggal és feta sajttal

Borjúsült (bio) krupmplipürével

Eper tejszínhabbal

Péntek

Paradicsomos-mozzarellás palacsinta

Hagymás tortilla, cukkini provanszi módra

Fromage Belle de Nantes (sajt, amiről még sosem hallottam, megkóstolnám)

Szezonális gyümölcs

Ez az ovis szerintem menü elég jól bemutatja a francia étkezési szokásokat. Sok zöldséget esznek, kis húst, sok sajtot és gyümölcsöt.”

A teljes posztot itt találjátok.

(Fotó: pixabay.com/EdMontez)

Share.

About Author

Leave A Reply