Ezrével mennek el az egészségügyi dolgozók

0

Tavaly közel kétezer egészségügyi dolgozó jelezte, hogy külföldön vállalna munkát. A legrosszabb a helyzet a háziorvosok esetében, mert közülük ráadásul nagyon sokan mennek majd nyugdíjba. Van jó hír is: mindezek ellenére a rendszerváltás óta nem volt ennyi orvos Magyarországon.

A tavaly külföldi munkavállalást jelző egészségügyi dolgozók 63 százaléka orvos, 12 százaléka fogorvos, 17 százaléka ápoló, 8 százaléka pedig gyógyszerész volt.

A kivándorlás ellenére a rendszerváltás óta nem volt ennyi orvos, más kérdés, hogy a háziorvosok és a kórházi ágyak száma azonban folyamatosan csökken – írja a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva.

Tavaly 39 ezer orvos dolgozott, amire 1990 óta egyetlen évben sem volt példa. A megelőző évben 37 700, 2012-ben pedig 36 250 orvos látta el a pácienseket. A KSH adatai szerint az elmúlt négy évben azonban évente 3-4 százalékkal nőtt a létszámuk.

A tízezer lakosra jutó orvosok száma ennél is gyorsabb ütemben emelkedik, ami összefügg a népességfogyással is. Tavaly majdnem 40 orvos jutott tízezer emberre, miközben négy évvel korábban még a 35-öt sem érte el a számuk.

Akad gond is: a háziorvosok és házi gyermekorvosok száma 6343 fő volt, ennél alacsonyabb számra 1992-ben volt példa. A csökkenő népesség miatt azonban az egy háziorvosra jutó lakosok száma nem emelkedik, évek óta 1550 fő körül stagnál.

Share.

About Author

Leave A Reply