Ezért őrülnek meg a norvégok

0

A boldogsághoz nagy mértékben hozzá tud járulni a gasztronómia, mondjuk egy jó kávé… Tudják ezt a norvégok is, mi több, az utóbbi években kifejezett kávéőrület tört ki az országban, olyannyira, hogy a fejenkénti átlagos fogyasztást nézve Norvégia évek óta benne van a világ top 3 országában. Hogyan néz ki ez a mindennapokban? Kiderül a Jegvettike blog posztjából.

„Norvégiában baristának lenni menő, több barista versenyt is rendeznek évente, és a díjnyertes baristák büszkén rakják ki a kávézók polcaira a serlegeket.

Itt sztár lehet valakiből, aki igazán jó kávét készít, vagyis:

– jó kávét szerez be, jó ültetvényről, jó időben (igen, az évjárat is számít)

– pont jól pörköli meg (nem túlságosan, mert a norvégok nem szeretik az „odaégetett”, olaszos pörkölést)

– tökéletesen megfelelő méretű darabkákra őrli (a majdani elkészítési mód függvényében), lehetőleg közvetlenül az elkészítés előtt

– és ügyesen csöpögteti át a Celsius fok-pontosággal mért, ideális hőmérsékletű (nem 100 C, kevesebb!) kristálytiszta vízzel.

Kb. ennyi az egész. 🙂

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Az első kifejezetten kávéra specializálódott „kávé-bár” 1994-ben nyílt meg Oslo főpályaudvarán. Most, 2018-ban már hat darab ilyen bár van csak a főpályaudvaron(!), a városban pedig rengeteg.

Szinte minden sarkon van valami kávézóféle, és mindig tele vannak. Van pár nagyobb lánc is, de sok a kicsi, „egyboltos” kávézó is. Kicsit olyan itt most a kávé, mint Magyarországon a kézműves sör: tombol a mikroműhelyek / -főzdék és kísérletezések kora.

Pár kis kávéműhely odáig is elment, hogy kávéültetvényt, illetve földet vegyen magának mondjuk Kolumbiában vagy Peruban. Aminek megvan az a mellékhatása, hogy közvetlenül szembesülnek – és szembesítik alkalmanként a privilegizált fogyasztóikat – az ottani helyzettel.

Például hogy a klímaváltozás nem teszi könnyebbé a kávétermesztők életét, sőt. És hogy a kávécserjék egyre gyakrabban betegszenek meg, mert nincsenek hozzászokva a megváltozott körülményekhez.

És mivel a kávé nagyon-nagyon fontos az itteni élet zavartalan működtetéséhez, szerintem sokakra lehet a kávén keresztül hatni: motiválni őket a szelektív szemétgyűjtésre, hogy ne pazaroljanak az étellel, utazással, stb. (…)

Nekem először furcsa volt az alig-pörkölt kávé, aminek néha inkább savanykás mint keserű az íze, de végül persze mi is jól rászoktunk az itteni kávéra. 🙂 Reggelente itthon főzünk magunknak, napközben pedig az irodában szürcsölgetjük feketén. Jó kávézást nektek is!”

Ehhez csak csatlakozni lehet, ha szeretnétek még többet olvasni a témáról, semmi akadálya, itt az eredeti bejegyzés.

Az igazi kultúrsokk: meztelenül a főnökkel

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

Share.

About Author

Leave A Reply