Ezért nem találsz szakembert

0

Több száz szakembert és vállalkozást kérdeztek meg a munkaerőhiányról, és arról, miért egyre nehezebb jó (vagy sokszor egyáltalán bármilyen) szakit találni Magyarországon. A válaszok meglehetősen elgondolkodtatók.

A JóSzaki.hu a nála regisztrált 20 ezer mester körében végzett kutatás alapján készített egy infografikát a témakörben (egyébként itt lehet megnézni).

Az egyik megkérdezett azt mondta, az okok összetettek: „Aki egy kicsit is ügyes, az maga is vállalkozik. Aki pénzt akar keresni és jó szakmunkás, de fél a vállalkozástól, az kiment nyugatra. A maradékból válogathatunk, akik nem a legjobb szakemberek.”

A magyar vállalkozások közül szinte mindegyik munkaerőt keres, általában a kétkezi munkát igénylő szakmákban minden harmadik ember hiányzik, de van, ahol ennél is rosszabb a helyzet.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Országosan az összes alkalmazottal dolgozó szaki 77 százaléka keres szakmunkást vagy segédmunkást, és 12 százalékuk tíz vagy annál több munkást toborozna. Ilyen körülmények között, a vállalkozások munkaerő-feltöltöttségi mutatója országosan 56 százalék.

A vállalkozások nagy része az elmúlt években veszített már el alkalmazottat azért, mert az külföldre ment dolgozni. Ilyen szempontból drámai a helyzet a Nyugat-Dunántúl régióban, ahol az átlagos „veszteség” több mint 3 fő.

Ám nem pusztán a külföldi munkavállalás, hanem a belföldi elvándorlás és az általános szakmunkáshiány is gondot okoz – írta az Index.

Ezt bizonyítja, hogy a mesteremberek a legtöbb munkát az Észak-Alföld régióban kénytelenek visszautasítani: itt átlagosan 75 százalékkal tudnának több munkát elvállalni, ha lenne elég emberük.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(Fotó: flickr.com/Yu Morita)

Share.

About Author

Leave A Reply