Ezért megy el egy 22 éves lány Magyarországról

5

A választás másnapján jelent meg Luca igazán szívfacsaró írása (nyílt levele, segélykiáltása – ahogy tetszik) a Facebookon arról, miért fontolgatja a külföldre költözést 22 évesen.

„22 éves vagyok.

A húgom 14 évesen már megmondta, hogy elmegy innen. Ennek 5 éve. Jövőhéten Skóciába megy megnézni az iskolát, ahova kapott ajánlatot. Szeretnénk támogatni ebben, de a szívünk szakad bele, hogy elmegy.

22 éves vagyok.

Anyukám óvónő, méghozzá kiváló. Egyedül nevelt fel minket. Rohadt keveset keres, de ebbe beletartozik a családi pótlék. Aki nem tapasztalta, fogalma nincsen, hogy az egyik legkeményebb munkával keres ennyit. Májustól csökken a fizetése 13.000 forinttal, mert a húgom is leérettségizik. Elveszti a családi pótlékot.

Mikor azt kell mondania a nagyobbik lányának, hogy májustól nem tudja támogatni őt, emiatt a potom 13.000 forint kiesés miatt, mert ő is csak tengődik, mindig látom rajta, hogy kicsit összetörik a szíve.

22 éves vagyok.

Két hónap, és megkapom a diplomámat. Óvó néni leszek én is. Az állam, (HA kaptam) 8000-el támogatta a tanulásomat/félév. 8000 forinttal. Ha minden jegyem kitűnő lett volna, 20.000 forint a maximum, amit kaphattam volna. Sok külföldi barátom van, akiknek, mikor ezt elmondom, ráfagy a mosoly a képükre. Sajnos nem hiszik el. Igazából én sem.

Tele van a hócipőd? Külföldre mennél dolgozni? Keress állást nálunk!

22 éves vagyok.

Szeretnék óvónő lenni, minden nyűgével, és az államnak köszönhető szivatásával együtt, szeretnék az lenni. Csodálatos szakma, és szeretném szeretni: de nem fogom tudni.

22 éves vagyok.

Szeptembertől, gyakornokként, 2 évig, 120.000 forintot fogok keresni. Budapesten ez egy szoba ára. De én nem szeretném a 100%-át oda adni a fizetésemnek azért, hogy legyen tető a fejem fölött. Végül is, ennem is kéne. Vagy valami.

22 éves vagyok.

Szeretnék egy lakást. Nem nagyot, mindig a kis lakásokat szerettem, a 30nm tökéletes lenne. Azt hiszem, nem kérek sokat. Ha szeretném, hogy felnőttként saját tető legyen a fejem felett, 22 évesen fel kell hitelt vennem, ami 40 éves koromig a nyakamon lesz. Jobb esetben. És a 120.000-ből majd a 160.000-ből kéne fizetnem a törlesztőjét.

Én ezt nem akarom. Meg nem is tudom.

22 éves vagyok.

Kinéztem egy kávéfőzőt egy hónapja, de nem tudtam megvenni magamnak. Mondom egy kávéfőzőt. Nem autót, nem gyémántékszert, nem egy 26. táskát: egy kávéfőzőt.

Szóljatok, ha sokat akartam.

22 éves vagyok.

Terveznem kéne a jövőmet.

De nem tudom. Mert itt nincs olyanom. Nem látom magam előtt, sosem láttam. Ez pedig megijeszt. De nagyon.

22 éves vagyok.

Pár év, és szeretnék családot. Imádom a gyerekeket, mindig is akartam családot.

Hogy itthon-e? Szeretnék, ez a hazám, ezt a nyelvet beszélem. De nem fog megtörténni.

22 éves vagyok.

Terveznem kellene, alakítanom az életem, fixálni a jövőmet, emellett pedig élveznem az élet egyik legjobb időszakát.

DE NEM TUDOM.

22 évesen ugyanis nem látom a jövőm.

Mert az én hazámban, itt, Magyarországon, nincs jövőképe egy 22 évesnek, aki nemsokára megkapja a diplomáját a kezébe. Ami manapság semmit sem ér itthon.

Mert az én hazámban napról-napra él azaz ember, aki becsülettel dolgozik.

Mert az én hazámban vegetálunk.

Mert az én hazámban a 2 felnőtt csak úgy tudja magát eltartani, ha egymásra támaszkodik. Ha nincs egy párod, haverod, akárkid, akivel közösen osztozol a költségeken; 22 évesen mehetsz vissza anyádhoz: aki már szintén nem tud eltartani, mert önmagának is alig jut.

Mert az én hazámban egy friss diplomás nem akar elhelyezkedni a saját végzettségében, amit ő választott anno, hiszen ezt szerette volna csinálni. Nem akar családot. Nem akar: JÖVŐT.

Mert az én hazámban, egy kávéfőzőről csak álmodni lehet.

Remélem, külföldön majd vehetek egyet.”

Drága Szüleim: ne várjatok haza

(Fotó: pexels.com/Irene Lasus)

Share.

About Author

5 hozzászólás

 1. Remelem nem gondolod hogy ezert a mindenkori kormanyon levö partok a hibasak.Ha igen,kar volt egyetemre menned.Soha nem volt könnyü fiatalon elkezdeni az eletet ,nem is ertem 22 evesen miert picsogsz.Elötted az elet,csak kezdd el.

 2. Itthon bárhol el tudsz helyezkedni. Légy rugalmas. Rengeteg a munkalehetőség. Betanítanak. Kezdd el.

 3. Nem ertem miert elkeseredett valaki 22 evesen? Tele kellene lenni energiaval! Gyermekem volt 22 evesen, es igen nagyon nehez volt. A csaladom, akikkel mindig osszefogunk, segitsegevel talpra alltam anyagilag. Igaz, hogy amikor “csak” anyatejjel tudtam a penzem kiegesziteni, akkor az volt. Most Angliaban dolgozom, es szivbol ajanlom minden kesergonek, hogy probalja km magat a modernkori rabszolgasagban. Kokemeny vilag. Nyafogosoknak nem valo AZT garantalom. Csak a pelda kedveert: kezdo fizetes kapcsolatok nelkul: 8 font orankent, azaz napi netto 60 font, heti 280. Szoba kb 100 font hetente, feketen, 10 masik emberrel, egy furdoszobaval, berlet buszra heti 25 font, es meg semmit nem ettunk. Ez csak egy kis izelito. En igy kezdtem. Son szerencset kivanok.

 4. Ne foglalkozz a nagyokosokkal, láttam másutt is jól leoltottak. Nem benned van a hiba, hanem a körülötted lévő rendszerben. Azon ez nem változtat hogy a problémát neked kell megoldani a körülményeidet előidéző társdalom segítsége nélkül.

  Nyilván tudod a lehetőségeidet, de itt az én példám: gimn. tanár majd egyetemi kutatóintézet 2 év. Onnan külföldi gyártósor, kb legrosszabbul fizetett aljamunka. Ez olyan életszínvonal-emelkedést hozott mintha egy döcögős trabantból átülnél egy teslába. 3 év normál életstílus (spórolós, de azért van szórakozás, baráti kör, nyaralás) után lakásvásárlás és egy évnyi tartalék félretéve. Ez utóbbit felélve egy év tanulás, hogy itt is tanárképesítést szerezzek. Most pedig egy szuper helyen tanítok, imádom a munkám. A fizetésem pedig nem a létminimum 50%-a (nem hasraütés, ez volt a pontos adat mikor leléptem Pestről) hanem egy kényelmes középosztálybeli élet (lakás, autó, szórakozás, sport, évi 2 út Magyarországra, két nyaralás máshova) a fizetésem kb 2/5ébe kerül. Hosszú út volt, mocskosul nehéz, olykor-olykor abszurd, szomorú h itt alighanem elértem a plafont és egyetemre nem fogok tudni bekerülni. De jól érzem magam a bőrömben és mindenem megvan.

  Mindez Svédországra érvényes, nyilván Angliában nem veszel ennyi idő alatt lakást. Viszont nekem új nyelv volt és a gimnáziumban tanításhoz magas szint kellett eljutnom belőle. Plusz ugye 1 kötelező tanén a legitimációhoz… Te hamarabb elérnéd h a szakmádban dolgozhass. Ha már van angol alapod az óvódai szókincset nem nehéz hamar abszolválni. Irány a hugival! 🙂

 5. 22 éves, fiatal még. Menjen ki külföldre és gyűjtsön össze elég pénzt egy lakáshoz, van még bőven ideje.

  Én 7 éve élek külföldön, nagyon jól kijövök az angolokkal (bár én anyanyelvi szinten, születésem óta beszélek angolul, szóval alapvetően hatalmas előnnyel indulok az átlagos kiköltözővel szemben), de 7 év nekem elég volt.

  Jövőre hazaköltözök és ha nem is fogok annyit keresni, mint kint, de legalább nem 6-12 havonta találkozok majd a családommal és a barátaimmal. Nekem ez fontosabb szemponttá vált a pénznél. (természetesen máshogy látja az ember a dolgokat, ha már összejött 1-2 lakásra való)

  Szóval mindent bele, Luca! Kimész, gyarapodsz, hazajössz (vagy nem) és sikerülni fog minden.

Leave A Reply