Ezért lép le egy magyar kezdő orvos külföldre

1

Dávid egy Dortmund melletti kisvárosban, Bielefeldben él és dolgozik neurológus rezidensként. Tudatosan készült a németországi munkavállalásra, már egyetem alatt elkezdte tanulni a nyelvet, majd tanulmányai befejezés után is rászánt még egy évet.

Dávid szerint a magyarországi szakemberhiány és az orvosok túlterheltsége érződik az oktatás színvonalán is. Németországban inkább a gyakorlati oktatásra fektetnek hangsúlyt, ami a rezidensi évek alatt nagy segítséget jelenthet.

Ezzel szemben Magyarországon az elméleti oktatás első három éve színvonalas, ám a gyakorlati rész már nem annyira jó. Ennek ellenére az ott megszerzett diplomával nyugodtan el lehet helyezkedni külföldön is.

Több száz németországi állás vár rád a Határátkelőn – egyetlen kattintásra!

„Magyarországon akkor nettó 90-100 ezer forintos fizetés várt, igaz, ügyelet nélkül, de ez akkor sem túl sok. A családomnak voltak gondjai a devizahitellel, és én ezen változtatni akartam” – mondta a HírTV-nek.

Most már családja van Németországban, a feleségét is kint ismerte meg, és azóta már egy egyéves gyermek édesapja. Felesége egyébként magyar, és ő is a debreceni egyetemen végzett, de nem ott találkoztak, hanem Németországban.

„A teljes családom és a barátaim nagy része is otthon van. De nem bántam meg, hogy kijöttem” – mondta Dávid, aki tervei szerint két éven belül szakorvosi vizsgát tesz.

Ennek ellenére mindennapos téma náluk a hazaköltözés, mert gyermekeiket magyar iskolában szeretnék taníttatni. Abban bíznak, hogy pár éven belül pozitív irányban változik a magyar egészségügy, mert jelenleg szerintük csak kiskapuk segítségével lehet boldogulni.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: facebook.com/Franziskus Hospital Bielefeld)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. homeless on

    A legnagyobb hiba, amit elkövetnek a külföldre költoző fiatalok a gyermekeikkell szemben, hogy Mo-on akarják iskoláztatni őket. Egy egyre romló, szellemileg és lelkileg egyaránt tragikus mélységű, már most katasztrofális színvonalú rendszerben, ahonnan lelki roncsokként, használhatatlan ismeretekkel jönnek ki, jobbágymentalitással és közönnyel felvértezve. A magyar egészségügy pedig soha nem lesz jobb, a magánellátás felé terelik, de ott sincs minőségellenőrzés.
    Venni kell egy mély levegőt, és berendezkedni Németországban. A második generáció már otthon fogja magát érezni.

Leave A Reply