Ezért alszol rosszul

0

Meglepően sok embernek okoz problémát mostanában az, hogy jól aludjon éjszaka. Sokan hibáztatják a képernyők vibráló fényét, a napközbeni megfeszített figyelmet vagy a koffein fogyasztási szokásokat. Mások a testmozgás hiányát.

Egy felmérés szerint tíz angolból majdnem négy szenved attól, hogy rosszul alszik éjszaka. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy csak a fent felsorolt okok hibáztathatók ezért, olyannyira nem, hogy akadnak szakértők, akik szerint az ébredésünk időpontja is befolyásolja az alvásunk minőségét.

Dr. Carmel Harrington ausztrál alvásszakértő szerint például a legtöbb ember nincsen tudatában annak, hogy az ébredési idő befolyásolja azt is, hogy mikor tudunk elaludni éjszaka.

Mikor reggel fényes világosságot látunk, az kikapcsolja a melatonin termelésünket és ez az átkapcsolás állítja be a 24 órás testóránkat. A következetesség tehát kulcsfontosságú, mert a felkelési és a lefekvési idő határozza meg a test cirkadián ritmusát, vagyis hogy a tested mikor alszik és van ébren.

Ha a felkelési időnk rendszeres, az fenntartja a ritmust, ami az ébrenlétre és az alvásra is jó hatással van.

Az is nagyon fontos, hogy a lefekvés előtti egy órában már ne nézzünk képernyőt, mert a vizuális inger miatt nehezebb az elalvás. A képernyő fénye rövidhullámhosszú, mesterséges, kék fény. Minél több eszközt használ az ember lefekvés előtt, annál nehezebb lesz elaludnia.

Növeli az éberséget, holott elalvás előtt már álmosnak kellene éreznünk magunk. A képernyő hatására késik a REM ciklusú alvásunk, és a mennyisége is jelentősen csökken, ami már a másnapi éberséget is veszélyezteti. Idővel ezek a hatások krónikus alváshiányt okozhatnak.

Az is fontos, hogy ha felébredünk éjszaka, véletlenül se nézegessük a telefonunkat. A Harvard kutatói szerint a kék fény akár három órát is eltolhatja az alvásunk kezdetét. Hát még akkor, ha valami őrületesen izgalmasat nézünk lefekvés előtt!

(Fotó: pixabay.com/DieterRobbins)

Share.

About Author

Leave A Reply