Ezekre figyelj az adózásban, ha külföldre mész dolgozni

0

Sok mindenre gondolunk akkor, amikor a külföldre költözést, vagy akár csak a külföldi munkavállalást tervezgetjük: mennyit keresünk majd, hol lakunk (vagy hogyan ingázunk), mennyibe kerül az élet és még sorolhatnánk. Az adózás nem feltétlenül szerepel a lista elején, pedig nagyon sok múlik rajta.

Nem mindegy ugyanis, hogy hol (és mennyit) adózik az ember, és bár azt gondolnánk, ehhez van a legkevesebb közünk, azért ez nem teljesen igaz, hiszen akadnak olyan élethelyzetek, amikor a döntés legalább részben a mi kezünkben van.

Hogy csak egy egyszerű példát hozzunk, nagyon nem mindegy, hogy valaki 45 százalékot adózik mondjuk Angliában, vagy 15-öt Magyarországon – hívta fel a figyelmet a Portfolión Dr. Baráti Ákos, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adójogásza.

Külföldre húz a zsebed? Válogass itt közel 1000 álláslehetőség közül!

Az nem vitás, hogy a nemzetközi adózási szabályok alapján a magánszemélynek ott kell elsősorban adófizetési kötelezettségét teljesítenie, ahol az adózási illetősége van, az pedig ott van, ahol a legerősebb a kötődése.

Ezt persze nem érzelmi vagy önbevallásos alapon állapítják meg, hanem egy négy lépcsőből álló tesztrendszerrel, amelyben elsődlegesen az állandó lakhelynek, ezt követően az életvitel központjának, majd a szokásos tartózkodási helynek van jelentősége. Végső soron, kétség esetén, az adott országok egymás között egyeztetéssel döntik el, hogy egy magánszemély melyik országban adóköteles.

Azért erre nekünk is lehet némi ráhatásunk – hívta fel a figyelmet az ügyvéd. Ha valaki például Angliában dolgozik, de nem akarja elveszíteni a kedvező magyarországi adózás lehetőségét, úgy célszerű életkörülményeit úgy alakítania, hogy életvitelének központja egyértelműen Magyarországra essen.

Mit jelent ez? Például nélkülözze a külföldi letelepedés minden szándékát, ne vállaljon Angliában politikai, szociális funkciókat, hétvégenként rendszeresen járjon haza. Ami persze nem egyszerű és olcsó mulatság (pláne a legutóbbi), de valamit valamiért.

Kicsit más a helyzet a TB esetében, hiszen azt egyértelműen ott kell megfizetni, ahol az illető munkát vállal, ami nem feltétlenül esik egyben az állandó lakhellyel (lásd a rengeteg ausztriai ingázót).

Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy például szja-t Magyarországon, TB-járulékot viszont már Ausztriában kell fizetni.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/WerbeFabrik)

Share.

About Author

Leave A Reply