Ezekkel etetnek a magyar és az osztrák kórházakban

11

Felvágott és felvágott között is van különbség, hiszen míg Magyarországon 2 szelet kenyér és egy macisajt a vacsora, addig a szomszédos Ausztriában számos felvágott és zöldség is van a kórházi menüben.

Csíki Sándor gasztronómiai szakíró a Pénzcentrumnak adott interjúban definiálta a magyar kórházi kosztok nagy problémáját, szerinte a legpocsékabb dolgok kerülnek pont abba a közegbe, ahol a legjobbat kellene adni.

„A legbotrányosabb véleményem szerint inkább az, hogy olyan hulladékmargarinok, hulladékfelvágottak kerülnek a kórházakban a betegek elé, amelyekkel mi nem is találkozunk a boltokban” – fogalmazott a szakember.

Budapest

Ennek oka pedig többek között az anyagiakban keresendő. Napi 500 forintból kell megoldani a fejadagokat, és ebből még a nyereséget is kellene termelni.

A sajtóhírek szerint azonban van remény a javulásra. Ugyanis egy új törvénytervezet alapján átalakítanánk a finanszírozást, szigorú pontrendszert és központilag meghatározott minőség-ellenőrzést vezetnének be.

Pécs

Olyan cégek végezhetnének közétkeztetési tevékenységet, amelyek vállalják, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő konyhák és ebédlők kialakítására, a dolgozók felkészültségére, a táplálkozás-egészségügyi előírások betartására, az agrárpolitikai szempontok érvényesítésére, valamint arra is, hogy a felszolgált ételek gusztusosak és finomak legyenek.

Válogass külföldi állásajánlatok közül a Határátkelőn!

Bőven van még hova fejlődni a magyar kórházi étkeztetésen, ezt az is mutatja, hogy mekkora különbségek vannak az itthoni és a külföldi kórházi ellátások között. A Facebook külön erre specializálódott csoportjában már rengetegen osztották meg a tapasztalataikat a kórházi koszttal kapcsolatban.

Lássunk pár külföldi példát is!

Ausztria

Svájc

Share.

About Author

11 hozzászólás

 1. Dr. Nemeth Eszter on

  Azert ne felejtsetek, hogy Magyarorszag egy agrar orszag es nem a Habsburg Birodalom egyik resze es semmi koze nincsen a nyugati orszagokhoz. Azok a kepek, amiket felraktatok, Becs es Svajc nevvel, nem fedi a valosagot, mert ti egy magyar korhaz reggelijet akarjatok viszonyitani ket nyugati orszag korhazi ebedjehez. LOL Nem beszelve arrol, hogy Magyarorszagon a korhazak meg nincsenek magantulajdonban, mig a kulfoldiek tobbsege igen. A kulfoldi korhazakban is mindegyikben kulonbozo a koszt, es az illeto beteg a biztositasa aranyaban kerul a biztositasahoz legjobban illo korhazba es termeszetes dolog, hog ynagy osszegu biztositast fizet valaki, akko kaphat egy 1 agyas szobat is es a kosztjat akar etterembol is hozathatja, meg a home care reszere is. Vannak viszont korhazak, melyek a moderaltabb biztositashoz tartoznak, de ott is komplet etelt kapnak a betegek, csak azt lehet, hogy a korhaz konyhajan keszitik. Ugyhogy nagyon rossz megoldas volt ez a viszonyitasotok, mert vannak nagyon naiv emberek akik mindazt amit irtatok elhiszik es a nepet nem kell uszitani, van nekik anelkul is eleg gondjuk, bajuk. Probaljatok inkabb a szeretetet atadni es ne a gyulolkodest, irigyseget vagy az allando hasonlitgatasokat a nyugati orszagokhoz. Ha mar annyira viszonyitani akartok, akkor talan a Bulgar, Roman, Cseh, Szerb, Horvat stb orszagokhoz kellene viszonyitanotok, mert mindig is mellettuk voltunk mi a keleti orszagok vezeto orszaga.

  • Alapvető tévedés, hogy Magyarország agrár ország.
   A hazai bruttó hozzáadott értékből értékből 3,6%-ot adott az agrárium, a beruházásokban 4,2 a foglalkoztatásban 4,8% volt aránya. 2015-ös adat. Ennyit a GDP-hez való hozzájárulásról.
   Gyakorlatilag olyan kicsi a magyar mezőgazdaság, hogy szinte statisztikailag az elhanyagolható hibahatáron van.
   Magyarország ipari országnak nevezhető…

  • Robert Varga on

   Csak azt tetszik elfelejteni Dr. Nemeth Eszter, hogy maga a kormanyfo allitotta azt junius vegen egy muncheni talalkozon, hogy “Magyarorszag a Nyugat resze”.
   Tisztelettel

  • Tisztelt dr. Németh Eszter!

   Véleménye igen érdekes, de az abban foglaltak nem fedik a valóságot. A cikkben bemutatott képek az alap biztosítással rendelkező páciensek étkezési ellátását mutatják be, ês valóban jelentős a különbség. A svájci helyzetet nem ismerem, de első kèzből való információkkal rendelkezem sajnos az osztrák illetve a magyar ellátásról is. Ausztriában ugyan van kórházi térítési kötelezettség – az alapbiztosítások esetén – , azonban ez a helyi fizetésekhez mérten egyáltalán nem megterhelő, és az adóalapból leírható, tehát úgymond visszaigényelhető. És ezt magyarországon le kellett népszavazni.

 2. Ennek oka pedig többek között az anyagiakban keresendő. Napi 500 forintból kell megoldani a fejadagokat, és ebből még a nyereséget is kellene termelni.

   • Köszönjük a kedves, kulturált minősítést! Két megjegyzést hadd tegyünk: 1, a nyereséget nem mi írtuk, hanem a szakértő nyilatkozta 2, a legtöbb kórház már nem maga oldja meg az étkeztetést, hanem külső cégekre bízza azt. Akik nem jótékonysági intézmények, hanem profitorientált cégek, akik bizony a nyereségből élnek.

    A jövőre nézvést azt kérnénk, hogy ugyan nagy örömmel várjuk a hozzászólásaid, de azért egy bizonyos színvonalat tartsunk meg! Kösz szépen!

 3. Más országban nem tudom , hogy hogy működik. De! Ausztriában napi 20 euro körül kell fizetni a korházi ellátásért.
  Magyarországon mennyit fizetsz?

  • Sokszor az életeddel fizetsz ,hiszen a kórházi fertőzések és a nem megfelelő odafigyelés és törődés igen sok áldozatot követelt már eddig is.Valami csoda folytán ezek az esetek nem kerülnek kivizsgálásra,vagy ha igen akkor is a betegségre fogják a halál okát,de bírósági ügyek nemigen kezdődnek miattuk.(összezár a szakma) Pedig ezek az eltusolt ügyek sokat ártanak az eljövendő beteg populáció biztonságérzetének,mert például nem megy kórházba akinek menni kellene,addig amíg nem muszáj,csak mikor már késő.Félnek az emberek a gyógyításuk okán kórházba vonulni,mert olyan az ellátás híre,hogy inkább halunk itthon ! (ezt a saját esetemben is vallom)

  • Bár már régen volt, de nem kaptál normális választ. Semmit se fizetsz. Én sajnos elég sokat voltam kórházban, de oda nem azért megy az ember, hogy michelin csillagos kaját egyen, hanem hogy meggyógyuljon. Alapból nem szoktam a legolcsóbb dolgokat venni, de egy “hát, nem ez volt életem legjobb kajája” volt a legnegatívabb vélemény, amit megfogalmaztam a kórházi koszttal kapcsolatban. Szóval, ja, nem túl finom, de meg lehet enni.

   • Szigorúan csak ha muszáj és incs más választás, Misi. Sok esetben viszont még így sem, mivel egyenesen ehetetlen a moslék amit a betegek elé tesznek.

    (Személyes tapasztalat!)

Leave A Reply