Ezeket a szakmákat keresik most Svájcban

3

Tíz svájci szavazóképes felnőttből hat szerint túl sok az országban az érettségizett diák, ezzel szemben túl kevés a szakmunkás és a jól képzett szakember, nem csoda, hogy egyes területek komoly hiány mutatkozik – írta a Svájci S(CH)apka blog.

„Inkább egy asztalos szakmunkás képzés, mint egy gimnáziumi érettségi latin nyelvtudással. A svájci szavazóképes lakosság 59%-a azon a véleményen van, hogy túl sok a gimnáziumot végzett diák. Csak 2%-a véli úgy, hogy a szakmunkástanulók vannak túl sokan. 20% az arányt éppen megfelelőnek tartja. Ezeket az eredményeket mutatja a legújabb Vimentis felmérés.

Növekvő életkorral erősödik az a vélemény, hogy túl sok a gimnazista. Különösen az SVP-, BDP-, Lega- és EDU-választók osztják ezt a véleményt.

Svájcban 2015-ben a gimnáziumi érettségivel rendelkezők száma 20,1% volt. A nők 23,7%-os aránya azt mutatja, hogy gyakrabban szereznek gimnáziumi érettségit, mint a férfiak (16,7%).

Nem csoda, hogy a Határátkelő külföldi álláskereső oldalán is olyan ajánlatok vannak, mint burkoló havi 2400-2760 svájci frankért, gipszkartonozó 27,50-32,50 frankos órabérért, vagy szakképzett nővér, ápoló bruttó min. 5000 svájci frankos havi fizetésért.

Az érettségizettek száma folyamatosan növekszik: 1980-ban még 10,6% volt az érték. Az összes érettségizett diák aránya, beleértve a szakiskolákban és szakközépiskolákban szerzett érettségit is, 2015-ben már elérte a 37,5%-ot. 2008-ban ez az érték 32,2%, 2010-ben pedig 33,9% volt.

Sok szülő túlbecsüli a gyermekét

Az ilyen irányú tendenciákat sürgősen meg kell akadályozni, nyilatkozta Felix Müri, SVP-képviselő, aki egyben az oktatási bizottság elnöke: „A gazdaság már most hiányolja a villanyszerelőket és pékeket. Egyidejűleg viszont egyre több a diplomás, aki nem talál munkát”.

„Bizonyosan nem túl sok a gimnazista” – állítja a fentiekkel szemben Kathy Riklin oktatásügyi politikus (CVP). Különben Svájc nem lenne kénytelen, szakembereket toborozni külföldről.

Kathy Riklin a felmérés eredményeit azzal a ténnyel magyarázza, hogy a svájciak többsége nem rendelkezik érettségivel: „Nyilvánvalóan sok szakmunkás végzettségű ember szenved hibás kisebbségi komplexusban, és frusztrációját a gimnazistákon vezeti le”.

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

3 hozzászólás

 1. Pont 3 napja olvastam egy újságcikket, ahol az újságíró 12 éve érettségizett, és most, egy suli engedélyével, újra megcsinálhatta.
  Az átlaga 5,55 lett – Svájcban a 6-os a legjobb osztályzat.
  Úgy mondanám, egy magyar 4,6-nak felel meg.
  Érdekes lenne egy magyar kísérlet is, ki mennyire emlékezne 12 év után a válaszokra?

 2. Kiber Kóbor on

  Mi is most ennek a cikknek a lényege?
  Ha leérettségiztem, akkor már túl okos vagyok hogy elvégezzek egy tanfolyamot, ahol megmutatják hogy kell fogni a péklapátot?
  Másrészt a pékeknek adnak annyi fizetést, hogy a családjával ne 35 nm-en kelljen nyomorognia?
  Ja, nem…
  Nincs több kérdésem.

  • Nem a te érettségiddel van bajuk, hanem azzal, hogy a svájci fiatalok közül sokan inkább csak érettségit szereznek, nem tanulnak szakmát.

Leave A Reply