Ezek a jogaid, ha késik a repülőd

0

Sokak számára még mindig nem egyértelmű, milyen jogok is illetik meg akkor, ha késik a repülő, vagy még rosszabb esetben törlik a járatot. Hát akkor lássuk!

A D.A.S. JogSzervíz szakértői szerint a járat törlése és nagyfokú késése esetén az utas részére kártérítés jár. Ennek mértéke a 250 eurótól 600 euróig terjedhet, attól függően, hogy mekkora távolságra szólt az utazás.

Rendelet értelmében a légitársaságnak élelmet, folyadékot, telefonálási lehetőséget és szállást, egyes esetekben átfoglalást kell az utas számára biztosítania, vagy utólagosan ennek igazolt költségeit kell megfizetnie.

A légitársaság csak abban az esetben mentesül a kártérítési helytállása alól, amennyiben bizonyítani tudja, hogy a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni – olvasható az Origón.

Ilyen körülmény a rossz időjárás, mely miatt a reptereket lezárják, vagy egy vulkánkitörés. A légitársaságnak ugyanakkor egy ilyen helyzetben tájékoztatási kötelezettsége is van az utasok felé.

Javasolt továbbá az élelmiszer, italfogyasztásról, egyéb szükséges kiadásokról számlát kérni, vagy a blokkot eltenni.

Célszerű továbbá a tájékoztatót elkérni, és amennyiben ez kivitelezhető, javasolt az egyes igényeket, kifogásokat, jegyzőkönyveztetni a reptéren. Ebből természetesen egy példányt célszerű saját maguk részére megőrizni.

Ha a helyszínen az igény bejelentésére nem kerül sor, ez utóbb, az egyéb, ellátás utólagos rendezése iránti igény előterjesztése mellett, előterjeszthető még a légitársaság számára.

(Fotó: pixabay.com/RyanMcGuire)

Share.

About Author

Leave A Reply