Ez vár Magyarországra az EU szerint

0

A magyar gazdaság idén 3,7 százalékkal növekedhet, ám ez az ütem jövőre 3,6, 2019-ben pedig 3,1 százalékra mérséklődhet az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésének Magyarországról szóló elemzése szerint. A lassulás oka részben a munkaerőhiányból fakadhat.

A brüsszeli testület által várt idei 3,7 és a jövő évi 3,6 százalékos növekedési ütem a tavaszi előrejelzésben várthoz képest 0,1 százalékpontos javítást jelent. A idei év első félévi erős növekedését továbbra is a lakossági fogyasztás és a beruházások húzták.

Az EB előrejelzése szerint a beruházások idén 15,2 százalékkal, a lakossági fogyasztás 4,6 százalékkal emelkedett. Előbbit a fogyasztói bizalom javulása, a foglalkoztatottság és a bérek növekedése, utóbbit az uniós források egyre élénkülő felhasználása segítette.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A szakértők a magyar kereskedelmi többlet további csökkenésére számítanak, minthogy a belső kereslet emelkedése valószínűleg az import növekedését fogja maga után vonni, amelyet nagy valószínűséggel az autóipari ágazat gyártási kapacitásainak fejlesztése sem tud ellensúlyozni.

Az EB várakozásai szerint magyarországi munkanélküliségi ráta tovább csökken, az idei 4,2 százalék 2018-ban és 2019-ben is 4 százalék lehet. A munkaerőpiac ugyanakkor egyre feszítettebbé válik, a munkaerőhiány erős béremeléssel járhat, ami korlátozza a foglalkoztatás további növekedését 2018-ban és 2019-ben.

A bizottság az infláció fokozatos erősödésével számol, az idei 2,3 százalékos éves átlagos szint jövőre 2,6, 2019-re 3 százalékra emelkedhet, elérve a jegybanki célértéket.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Share.

About Author

Leave A Reply