„Ez szégyenletes cselekedet”

0

Felgyújtottak egy menekültek befogadására szánt épületet szombatra virradóra egy kelet-németországi faluban, ahol korábban neonácik tiltakoztak a szállás megnyitása ellen – közölte az államügyészség és a rendőrség.

A nyomozók eddigi megállapításai szerint egy vagy több személy betört a Szászország-Anhalt német szövetségi állam területén fekvő Tröglitz településen az épületbe, és azt gyúlékony anyagok segítségével lángba borították.

Az épület, ahova májustól negyven menedékkérőt telepítettek volna, jelenleg lakhatatlan. A német pár, amely az egyébként üres házban lakott, sértetlenül el tudott menekülni a tűzvész elől.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter azonnali vizsgálatot követelt az ügyben. “Jelenleg minden jel arra utal, hogy szándékos gyújtogatás történt Tröglitzben. Ha ez valóban bebizonyosodik, akkor ez szégyenletes cselekedet, amelyet haladéktalanul fel kell deríteni. A tetteseket rács mögé kell juttatni” – mondta a tárcavezető a dpa hírügynökségnek.

Néhány héttel korábban Tröglitz amiatt került a német újságok címoldalaira, mert polgármestere, Markus Nierth lemondott hivataláról, miután a szélsőjobboldali a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) tagjai megfenyegették őt és családját a menedékkérőknek kialakított szállás miatt.

A Tagesspiegel című német napilap megkérdezésére Markus Nierth azt mondta, a tűzeset miatt egyszerre tanácstalan, dühös és szomorú – írja az MTI.

Share.

About Author

Leave A Reply