„Ez a magyar bér öt-hatszorosa”

0

Egyetemi oktatónak lenni komoly presztízs, más kérdés, hogy Magyarországon megélni nem nagyon lehet belőle. Vajon mi a helyzet más országokban? Kétrészes minisorozatunk második részében az Egyesült Királyságot nézzük meg Tamás tapasztalata alapján.

A Díványnak nyilatkozó, Nagy-Britannia mellett észak-európai tapasztalatokkal is rendelkező Tamás szerint Angliában az assistant professorok, vagyis tanársegédek fizetése általában sosincs évi 30 000 font (mintegy 11 millió forint) alatt, és minél elitebb a hely annál inkább közelít a 40 000 font (14,6 millió forint) felé.

„Ez a magyar bérnek öt-hatszorosa, miközben – sokak tévhitével ellentétben – az élet nem ennyivel drágább még az egyébként igen drága Londonban sem” – hangsúlyozta Tamás, hozzátéve, hogy az egyetemi oktatók emellett a legtöbb helyen számos támogatást is kapnak.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

„Tehát míg Magyarországon az egyetemi oktatók a kifejezetten rosszul kereső emberek közé tartoznak, Angliában és nyugaton egyértelműen a középosztályhoz” – fogalmazott Tamás. Más kérdés, hogy ennek következtében hatalmas a konkurenciaharc az egyes állásokért.

„Egy-egy átlagos állásra több százan, a jobbakra pedig több mint ezren jelentkeznek, ezeket tehát nagyon-nagyon, a magyar viszonyok között elképzelhetetlen mértékben nehéz megszerezni. Az Egyesült Államokban PhD fokozatot szerzettek közül például csak minden 7. fog valaha egyetemi álláshoz jutni. Cserébe viszont azt gondolhatjuk, hogy az egyetemeken a legjobbak tanítanak, és a teljesítményük progresszív módon egyre jobb lesz” – mondta a Díványnak.

„Magyarországon így éhen halnék”

Share.

About Author

Leave A Reply