„Ez a létforma csupán átmeneti állapot”

0

A digitális nomádság sokak számára vonzó élet, különösen azoknak, akik csak azt látják belőle, hogy az ember szabadon él és dolgozik, oda és akkor utazik, ahova és amikor akar. Ami persze nagyrészt igaz is, ám az élet digitális nomádként (is) ennél jóval bonyolultabb.

Darányi Lea úgy csöppent bele ebbe az életformába, hogy miközben a brazíliai olimpián dolgozott önkéntesként elfogyott a pénze, ám mivel szeretett volna még maradni, megkérdezte egy volt főnökét (akkor már évek óta újságíró volt), aki tudott neki ajánlani online munkákat, amiből nem könnyű körülmények között (saját bevallása szerint is „low-budget” életformát élve, stoppolva, önkénteskedve, vadkempingezve) tudta 11 hónap alatt bejárni Dél-Amerikát.

„Azóta szélesedett a palettám, angolt és magyart is tanítok Skype-on, valamint szövegeket fordítok és webszerkesztést is vállalok a cikkírás mellett” – mesélte a Díványnak.

Lea szerint őt kimondottan feldobja, hogy rengeteg embert ismerhet meg, aminek megvan a hátránya is, hiszen a gyakori helyváltoztatás miatt sokszor nem mélyülnek el az új kapcsolatok.

KÜLFÖLDI MUNKÁT KERESEL? VÁLOGASS ITT EGYETLEN KATTINTÁSRA!

„Ugyanakkor előbb-utóbb biztosan megtalálod a törzsedet – ahogy a digitális nomádok körében szokás mondani -, akikkel hasonlóan gondolkodtok, akikkel együtt utaztok, meglátogatjátok egymást, és bármikor számíthattok a másik segítségére. Szóval nem mondanám, hogy kizárólag felszínes kapcsolatokat épít az ember” – mondta.

A digitális nomádságban szerinte a térbeli szabadság a legjobb, amihez a rugalmasságon túl azért kell egy strapabíró laptop és jó wifi is – különösen az utóbbi jelenthet problémát egyes országokban.

„De ha összevetem ezeket az apró bosszantó tényezőket azzal a hatalmas előnnyel, hogy olyan helyeken dolgozhatok, ahova mindig is el akartam jutni, és ahova mások nyaralni járnak, azt hiszem, elmondhatom, hogy semmi okom a panaszkodásra” – fogalmazott Lea.

„Elég motiváló tud lenni, hogy ebédszünetben nem a munkahelyi menzán ücsörgök, hanem mondjuk a Karib-tengerben úszkálok. A folyamatos feltöltődés, a rengeteg impulzus és új élmény pedig a kreativitásomra és a produktivitásomra is nagyon pozitívan hat” – tette hozzá.

Szerinte így is lehet karriert építeni, ugyanakkor azzal ő is tisztában van, hogy ezt az életformát nem lehet a végtelenségig folytatni.

„Az igaz, hogy ez a létforma csupán átmeneti állapot, én sem fogom életem végéig havonta változtatni a lakhelyemet. Szeretnék majd egy saját bázist, ahova mindig hazatérhetek, hiszen lehet, hogy a világon mindenhol otthonosan érzem magam, de igazán otthon én is a saját hazámban vagyok” – mondta Lea a jövőről.

A teljes írást itt olvashatjátok el.

A digitális nomádok egyik kedvenc országa

(Fotó: instagram.com/leadaranyi)

Share.

About Author

Leave A Reply