„Ez egy ördögi kör”

0

Ritkán beszélünk róla, de attól még létező jelenség a külföldön prostituáltként dolgozó magyar nők helyzete. Berlinben is akadnak jó páran, őket segíti Ádám Éva szociális munkásként. Vele készített interjút az Abcug, ebből idézünk részleteket.

„Tavaly óta vagyok Berlinben. Egy barátnőm dolgozott ennél a szervezetnél, amelynek a neve Frauentreff Olga, ez a Notdienst Berlin e.V.-hez tartozik, amely az egyik legnagyobb szenvedélybetegekkel foglalkozó szervezet. Ezen belül van egy projekt, amely prostituáltakkal és szenvedélybetegekkel foglalkozik. A barátnőm tolmácsként dolgozott náluk, saját maga helyére ajánlott be. (…)

Ami itt van Németországban, az luxus az otthoniakhoz képest. Otthon nálunk nincs tűcsereprogram, és a szociális munkások nagy része nem tud rendes szociális munkát végezni, mert nincsenek normális eszközök.

Nem hiába vagyok itt, pedig szívem szerint otthon segítenék. Itt nyitottak az emberek és van pénz. Nem kell félni attól, hogy az állam egyszer majd azt mondja, nincs szükség tűcsereprogramra. Mert tudják, hogy van.

Sokkal több lehetőség van segíteni, és van kimondottan prostituáltakkal foglalkozó szervezet is. A figyelem nem azért van, mert hogy ennyi a magyar, hanem azért, mert ez a normális.

Itt legális a prostitúció, így persze, hogy foglalkoznak vele. De ha az utcai munkáról beszélünk, akkor amúgy elmondhatom, hogy a kliensek kilencven százaléka magyarországi roma lány. (…)

„Sokszor undorodom a vendégtől”

Jó kérdés, hogy ki lehet-e belőle szállni. Ez egy ördögi kör. Nehezen lehet kiszállni. Van olyan lány, aki már 8-9 éve nem volt otthon, mert rászokott a drogra. Van, hogy a családnak kell megfelelni otthon, hiszen várják, hogy minden hónapban feladja a pénzt a Western Unionnál, hogy el tudják tartani az unokákat. És van, hogy a strici nem engedi haza. (…)

Ők nem azért jönnek ki, hogy kint maradjanak, hanem azért, hogy két-három hónap alatt megkeressék, amit kell erre vagy arra. Csak aztán mindig jön egy másik dolog, amire szintén meg kell keresni a pénzt. Így nyolc-kilenc év is lehet belőle.”

A teljes interjút itt olvashatjátok el, érdemes!

(Fotó: twitter.com/I Love Berlin)

Share.

About Author

Leave A Reply