Európán belül mindenhonnan intézhetsz majd ügyeket

0

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az egységes digitális kapuról szóló rendeletet. Ez elsőre nem hangzik olyan eget rengető hírnek, ám ha kicsit kibontjuk a történetet, akkor mindjárt másképp nézünk majd rá.

Az egységes digitális kapu ugyanis azoknak segít, akik az unión belül egy másik országban telepednek le. A felület az unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, és egyesít csomó olyan szolgáltatást, amelyet nemzeti és uniós szinten hoztak létre, hogy a határokon átnyúló tevékenységeket segítsék.

Központi hozzáférési pontként szolgál majd az EU-n belüli mozgás szabadságának gyakorlására vonatkozó információkhoz, és teljes körű hozzáférést biztosít több online eljáráshoz.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Az alapelv: ha egy eljárás elérhető valamelyik tagállam állampolgárának, akkor annak másoknak is hozzáférhetőnek kell lennie. Olyasmire kell gondolni, mint amikor cégügyeket rendezünk, munkavállaláshoz, tanuláshoz vagy egyik helyről a másikra költözéshez kapcsolódó ügyeket intézünk.

Ilyen például a tartózkodást igazoló okmány kikérése, a diákhitel vagy tanulmányi juttatás iránti kérelem, az európai egészségkártya beszerzése, a gépjármű nyilvántartásba vétele, nyugdíj igénylése és a munkavállalók nyugdíj- és biztosítási rendszereknél való bejelentése.

Szóval wow. Igaz, lesz némi átmenet, de a lényeg az, hogy hamarosan jön az új rendszer.

Fizessen az Európai Unió a határátkelőkért?

(Fotó: pixabay.com/Foundry)

Share.

About Author

Leave A Reply