Etess delfint Ausztráliában!

0

Delfint etetni Ausztráliában – menő dolog, nem igaz? Nos, az Ausztrália A-tól Z-ig blog szerzőinek körútjuk során ez is megadatott, mi pedig legalább az élményről olvashatunk, és persze képen is átélhetjük a dolgot.

„Monkey Mia egy kis noname halászfaluként indult el a hírnév felé vezető göröngyös úton. A halászok innen indultak napi portyájukra, és mikor visszaértek a mólóhoz, az éppen arra járó delfineknek dobtak egy-két halat eleségül.

Aztán mint minden jó dologból, ebből is rendszer lett, a halászok egyre többen lettek, a delfinek között is elterjedt a hír, hogy ingyenkaja van a mólónál, jöttek is dögivel.

Erre pedig elkezdtek özönleni az Egyszeri Turisták is, hogy húúúú, Monkey Mia-nál mindig vannak delfinek, lehet őket etetni.

Ebből az lett, hogy a delfinek jól belustultak, már nem mentek el vadászni, mert tudták, hogy úgyis van potyahal, majd szépen a kis delfinborjaikat is kezdték elhanyagolni, akiknél erre a halálozási ráta elég erőteljesen megugrott (80%) pár év alatt.

Nem haladtak túl jó irányba a dolgok, úgyhogy muszáj volt beavatkozni ebbe a fenntarthatatlan rendszerbe.

Külföldi állások százai egyetlen kattintásra itt!

A helyet védetté tették, egy megfigyelőállomást alakítottak ki a már ott létrejött turistaközpont (resort) mellett, és elkezdtek létrehozni egy szabályrendszert, amivel a kecske (azaz jelen esetben a delfin) is jóllakik és a káposzta (azaz a turista) is megmarad.

Nem ment minden tökéletesen elsőre de két évtized alatt sikerült megtalálni az arany középutat, ami mind a mai napig is működik Monkey Mia-n. (…)

Maga az etetés igazából kicsit túlmisztifikált, mert a delfin konkrétan 1 másodperc alatt kapja ki az ember kezéből a halat, így még felocsúdni sincs idő, a delfin már odébb is állt.

Ellenben elképesztő élmény ilyen közel látni ezeket a csodálatos vízi emlősöket. Konkrétan pár méterre úszkálnak a part szélén álló emberektől, és oldalra fordulva sandítanak ki rájuk, hogy „na, már megint itt vagytok? Aztán halat hoztatok-e?”

Mindennek a tetejében pedig a kis barátságos szálló a part mellett kifejezetten jó hangulatot áraszt, nagyon kellemes ezután a gyönyörű élmény után leülni a kis teraszára meginni egy igazi, barista által készített kávét.”

Érdemes a teljes posztot is megnézni, és nem csak a képek miatt…

Share.

About Author

Leave A Reply