Esti fektetési stratégiák a világ körül

0

Akinek van gyereke, az pontosan tudja, hogy ágyba könyörögni őket nem kis feladat. Ám vajon hogyan birkóznak meg ezzel a kihívással a szülők a világ különböző részein?

A szülők altatási stratégiáit és a gyerekek alvási szokásait megvizsgáló kutatások szerint már abban is nagy különbségek vannak, hogy melyik országban hol és mikor fektetik le a gyerekeket.

A CNN Jodi Mindell pszichológus kutatását idézve azt írta, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon például már fél nyolc körül ágyba parancsolják a szülők a kicsiket, az ázsiai országokban és Indiában viszont sokkal később, csak 10 óra után kezdődik az alvásidő.

A 30.000 kisgyerek szüleit kikérdező felmérés szerint majdhogynem három óra a különbség a leghamarabb és a legkésőbb ágyba bújó gyerekek órarendje között.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ha emellé még Európát és Afrikát is odatesszük, a különbségek még hatalmasabbak lesznek. Hollandiában például már kora este, fél 7-kor le kell feküdnie a gyerekeknek, ráadásul a saját szobájukban és egyedük, míg a kenyai törzsek nem is nagyon ismerik az „alvóhely” és az „alvási idő” fogalmát.

Rituálék és együttalvás

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban sokan fürdetik 3 éves korig a gyerekeket lefekvés előtt (Amerikában emellé altatódal és meseolvasás is jár), ugyanakkor Indonéziában például csak a gyerekek 6 százalékét mossák tisztára lefekvés előtt. A gyerekek megetetése is szinte mindenhol kötelező lefekvés előtt.

Elsősorban Afrikában és Ázsiában alszanak együtt a szülők és a gyerekek, az Egyesült Államokban viszont ez kifejezetten ritka (sőt, a gyerekorvosok szerint kifejezetten veszélyes is) – emlékeztet a Dívány.

Európában egy fokkal kevésbé veszik szigorúan a dolgot, kivéve a hollandoknál, ahol a gyerek a legritkább esetben alszik a szülőkkel.

Borzalmas a magyar gyerekek helyzete

(Fotó: pixabay.com/smpratt90)

Share.

About Author

Leave A Reply