Erre számíts, ha Németországban bérelnél lakást

5

A lakásbérlés komoly kihívás is lehet külföldön, nem beszélve az anyagi vonzatáról, szóval mindenképpen érdemes észnél lenni, ha nem akarjuk magunkat meglepő helyzetben találni. Lakásbérléssel foglalkozó sorozatunk mai részében Németország következik.

A németeknél két hónap kaució és egy hónap bérleti díj az alap, amire rájön még egy hónapnyi összeg, ha ügynökségen keresztül bérlünk.

Lakáshirdetéseket a szokásos helyeken (erre specializálódott oldalak, újságok rovatai, ingatlanközvetítők) találhatunk, illetve Németországban vannak bérlakással foglalkozó központok is.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

„Mi mindig az Immobilien Scout24-en kerestünk lakást. Itt érdemes a keresőben beállítani, hogy Provisionfrei – közvetítőidíj-mentes, és einbauküche – hogy legyen konyha. Mert az átlag német albérlet teljesen üres, van, hogy lámpa helyett csak drótok lógnak a plafonról. Itt minden adat fenn van a rezsiköltségeken keresztül, hogy milyen messze van a bolt vagy iskola. Én csak ajánlani tudom.” – írta korábban a Határátkelőre Rita D.

Közvetítő cég nélkül olcsóbb, de sokkal nehezebb lakást találni, a közvetítők viszont elég komoly jutalékot számolnak fel, aminek összege jobb esetben csak a bérleti díj egyhavi, rosszabb esetben háromhavi összege is lehet.

Ha mindez nem lenne elég, természetesen kauciót is kell fizetnünk a tulajdonosnak, ami inkább három- mint egyhavi bérleti díj összege, márpedig ha ezt a két tételt összeadjuk, akkor elég sok euró jön ki.

Az is növeli a költségeinket, hogy Németországban a legtöbb kiadó lakás nem bútorozott, bár általában azért gáztűzhely és hűtőszekrény van. A kiköltözést 3 hónappal korábban jelezni kell a bérbeadó felé.

Az eddigi részek:

Egyesült Királyság és Írország

Dánia

Edit tapasztalata szerint a lakbér mellett a kaució 3 hónap, jutalék 2 hónap. Tehát az első percben az első havi bérleti díjjal együtt hat hónapot ki kell fizetni, és akkor még ott a rezsi is.

A szerződés aláírása előtt minden tulaj lekéri az ember Schufáját (mint Magyarországon a rossz adós lista, csak itt nagyjából még a fehérnemű méretet is tárolják), és ha abban bármilyen negatív bejegyzés van (nem fizetett hitel pl.), akkor az illető garantáltan nem kap lakást.

Mikor az ember eldönti, hogy szeretne kivenni egy lakást, ki kell tölteni egy adatkérő lapot, ahol általában számos adatot kérnek el, néhányat jogtalanul. Ha ezt nem tölti ki valaki, nem kapja meg a lakást.

Amit kérdezni szoktak: munkahely, mióta, meddig dolgozik ott a leendő bérlő, fizetés, családi állapot, háziállat (nem szeretik itt, ha van), futó hitelek, előző tulaj neve, címe (ez utóbbi pl. nem olyasmi, amit az ember engedély nélkül kiadhat csak úgy egy idegennek).

(A németországi lakásügyekkel kapcsolatban itt olvashattok többet.)

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: pixabay.com/moerschy)

Share.

About Author

5 hozzászólás

 1. Tavaly ota nincs Makler (közvetitöi) dij tehat marad a kaucio (ami jellemzöen 3 honap).

  Üdv

 2. Herr Géza on

  Kedves HA: csak igazolni tudom István kommentjét, és ismételten ki vagyok akadva, hogy miért teszel ki idejétmúlt és/vagy szimplán valótlan infókat tartalmazó posztokat. Hogy ne csak morogjak, és konstruktív is legyek, szívesen vállalom az ilyen jellegű posztok “lektorálását”, természetesen vatikáni valutáért.
  Szóval mi nem stimmel még:
  – a bérbeadó az életben le nem kéri a bérlőjelölt Schufáját, ugyanis arra logikus módon nincs jogosultsága (jól is néznénk ki, ha boldog-boldogtalan azon csámcsogna). Csak te magad kérheted le, ill. adhatsz meghatalmazást másnak, hogy ő tegye meg azt. Simán nem alapfeltétel bérlésnél a Schufa kivonat bemutatása, és eleve csak egy az értékelési paraméterek közül. Magyarul: ha nettó 1200 € az összjövedelmed, a lakbér meg 800, akkor nem azért nem fogod megkapni a lakást, mert nem mutatsz be makulátlan Schufát. És fordítva is igaz: lehet rossz az a Schufa score, pláne mondhatod azt, hogy nem vagy hajlandó ilyen szintű belátást biztosítani az anyagi helyzetedbe, ha keresel nettó 3500-at egy jó nevű cégnél minimum egy éves munkaviszonnyal, nincs gyereked, kutyád, nem dohányzol, jól beszélsz németül és szimpatikusan tudsz mosolyogni, stb.
  Béreltem már pár lakást itt, soha sehol én még senkinek nem mutattam Schufa kivonatot (pedig a fenti faktoroknak a fele is alig volt meg… :D)
  Más: a bérelt lakás itt valóban csont üreset jelent alapesetben, de mi ebben a meglepő? Bármely lakáskereső portálon eleve van két külön rovat: 1. Kiadó lakások/házak ; 2. Kiadó bútorozott lakások. Itt nem “albérletet” keresel, hanem kiadó lakást. Miért lenne abban bútor? Kristálycsillár? Mosógép?
  Aztán: “…bár általában gáztűzhely és hűtőszekrény van” Van a fenét. A gáztűzhely itt eleve ritka, mint a fehér holló, még az egyébként gázfűtéses lakásokban is jellemzően villanytűzhely van. De eleve a konyhai készülékek csak akkor vannak benne a lakásban, ha az beépített konyhás.
  Aztán folytathatnám még….

  • Nem lenne kedved írni egy posztot róla? Igazad van, én sem szeretnék elavult infókat kitenni, de ezeket nem én találom ki, tehát akkor a forrással lesz a baj. Szóval örülnék, ha lenne kedved összefoglalni.

   • Herr Géza on

    Hát annyira nem szándékozok posztot írni róla, mert már eléggé lerágott csont a téma. Kimondottan téged akartalak piszkálni (:D), mert betettél a posztba egy linket, ami egy olyan korábbi posztra utal, ahol más már szintén megjegyezte, hogy nincs már közvetítői díj a bérlőknek. Ha te sem olvasod el az általad linkelt poszt egyetlen kommentjét, akkor minek túráztassam magamat???

    • Kedves Géza, szerintem itt alapvetően Te nem vagy képben. Legalábbis ami Bajorországot illeti. Jogos vagy nem jogos, a bérbeadó elvárja, hogy hogy bemutasd a Schufa-kivonatodat, referenciát az előző bérbeadótól, referenciát a munkáltatótól, számlakivonatot, bérelszámolást…hadd ne soroljam még mi mindent nem kérnek. Ami a Maklereket / ingatlanközvetítőket illeti, ez is egy ilyen „gumiszabály”. Ha Te fordulsz egy Maklerhez, akkor igenis kér jutalékot, ehhez joga van. A szociális lakások nagy részét megkapták a migránsok, a hajléktalanok száma elérte Németországban az 1.000.000-ót, kb. 4.000.000 lakás hiányzik a piacról. És láss csodát, a lakásépítések száma kb. 40%-os csökkenést mutat.

Leave A Reply