Erkölcsi kérdés a bevándorlók megmentése

1

Sürgős cselekvésre szólították fel emberi jogi szervezetek az Európai Uniót az elmúlt hetekben a Földközi-tengeren történt hajókatasztrófák nyomán. A szervezetek a bevándorlási politika felülvizsgálatát és a nagyszabású mentőműveleteket sürgettek.

A határok megfigyelésével foglalkozó európai és afrikai hálózat, a Migreurop elnöke például kijelentette, hogy az Európai Unió tagországainak sürgősen el kell indítaniuk egy hiteles műveletet a földközi-tengeri „csónakos emberek” megmentésére.

Olivier Clochard az MTI szerint azt mondta, erkölcsi kérdésről van szó, az uniónak kötelessége egy ilyen akció, „ha nem akarja, hogy cinkossággal vádolják ebben a drámában”.

Jean-Francois Dubost, az Amnesty International France illetékese szerint az európai vezetők által javasolt „előretolt irodák” (ezeket a Földközi-tenger túlsó partján állítanák fel, a menekültek ott is benyújthatnák menedékkérelmüket) nem jelentenek megoldást.

Michel Morziere, a Sürgős Szolidaritás Szíriával francia szervezet szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az illegális bevándorlás folytatódni fog. Európának szerinte szakítania kell azokkal a szabályokkal, miszerint a migránsok ügyének kezelése az érkezési ország felelőssége.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vezetője sürgette az európai országokat, hogy kutató és mentőprogramjukat tegyék „megfelelően szélessé és erőssé”, osszák meg egymással a menekültáradat terhét, és segítsenek megoldani azokat a konfliktusokat, amelyek az embereket menekülésre késztetik.

Peter Maurer Genfben azt nyilatkozta, hogy most minden más elé kell helyezni a humanitárius problémák megoldását és nem szabad a felelősséget Olaszországra és más „frontországokra” hárítani, hanem ki kell venniük a részüket azoknak a konfliktusoknak a politikai megoldásából, amelyek a migránsokat menekülésre késztetik.

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply