Érdemes külföldre menni – víz- és gázszerelőnek?

0

Vajon a külföldi munkáért ajánlott fizetés mennyire éri meg? Mekkorák a költségek, érdemes határátkelővé lenni érte? Ezekre a kérdésekre keresi a választ minisorozatunk, melynek ebben a részében a víz- és gázszerelők szemszögéből próbáljuk körbejárni a dolgot.

Annál is inkább, hiszen egy fizetési ajánlat önmagában nem sokat jelent, ha nem tudjuk, mekkora összegből tudunk az adott országban megélni, mennyibe kerül a lakásbérlés, az élelmiszer, és még sorolhatnánk.

A kérdés tehát valahogyan úgy hangzik: egyes népszerű szakmákban mennyire éri meg külföldre menni a magyar fizetésekhez és költségekhez képest? A sorozat korábbi részeiben a szobalányi és az idősgondozói munkákat néztük meg.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A számítást pedig a Pénzcentrum végezte el a Világbank vásárlóerő-paritással kapcsolatos adatait használva.

Ami Magyarországot illeti, az oldal Magyarországon egy 18 éve működő cég ajánlatát vizsgálta meg, ahol elvárás a szakirányú végzettség, a pontosság, megbízhatóság, az utazási hajlandóság. Az ígért fizetés 300 ezer forint.

Érdemes külföldre menni – idősgondozónak?

Ugyanez mondjuk egy németországi ajánlat esetén nettó 1800 euró, vagyis 555 458 forintot lehet keresni. Viszont ha ehhez figyelembe vesszük a Világbank adatait, akkor ez magyar viszonyokra lefordítva körülbelül 307 ezres fizetésnek felel meg. Persze vannak ennél magasabb ajánlatok is.

Összességében azt lehet mondani, hogy ebben az esetben a két ajánlat nagyjából ugyanannyira jön ki, tehát nehéz egyértelműen azt mondani, hogy életszínvonal szempontjából a németországi jobb ajánlat lenne.

Érdemes külföldre menni – szobalánynak?

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Share.

About Author

Leave A Reply