Érdemes külföldre menni – szobalánynak?

0

A külföldi fizetések sokszor csábítóan hangzanak a magyar keresetekhez képest, csakhogy ilyenkor általában a kiadásokról nem esik szó, pedig nagyon nem mindegy, hogy azt az 1500 eurós fizetést hol kell elkölteni. Induló sorozatunkban egy-egy népszerűbb foglalkozást kiválasztva éppen arra próbálunk meg választ adni, érdemes-e nekiindulni.

A legegyszerűbb, ha a Magyarországon ugyanazért a munkáért megkereshető összegekkel hasonlítjuk össze, természetesen hozzáidomítva a kiadásokhoz – így úgy tudunk összehasonlítani két ajánlatot, hogy látszik, mennyit tudunk belőle költeni.

A kérdés tehát úgy néz ki, egyes fizetések mennyit érnének ma Magyarországon, ha a kiadásokat tekintve semmilyen különbség nem lenne, vagyis ugyanolyan mértékben, mennyiségben költenénk a lakhatásra, utazásra, élelmiszerekre, egészséggel kapcsolatos kiadásokra, ruhákra és sportokra.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A számítást a Pénzcentrum végezte el a Világbank vásárlóerő-paritással kapcsolatos adatait használva. A metódus nem volt túl bonyolult: megnézték az utolsó, Magyarországgal kapcsolatos, a Világbank vásárlóerő-paritással kapcsolatos adait (0,475), utána az összehasonlítandó ország adatát (Németországnál ez például 0,860), utána pedig jött a számítás: magyar szorozva (1/ a német/dán/brit adat) szorozva a német/dán/brit fizetéssel.

Ha ez kicsit bonyolultnak tűnik, vegyünk gyorsan egy konkrét példát, mondjuk egy osztrák szállodai, szobalányi munkát. Az ajánlat a négycsillagos hotelbe havi nettó 1250 euró, ami simán felszorozva havi 385 734 forintnak felel meg. Viszont ha a vásárlóerőt vesszük alapul, akkor kiderül, hogy ez az ausztriai 1250 euró pontosan egy magyarországi 203 581 forintnak felel meg.

Most már nincs más dolgunk, mint szétnézni a magyar álláshirdetések között, és azt találjuk, hogy például egy budaörsi négycsillagos szállodában a havi fizetés teljes munkaidőben nettó 140 ezer forintnál kezdődik, és körülbelül ugyanekkora összeget ígérnek a Pénzcentrum szerint egy vidéki wellness hotelben is.

Mindebből az következik, hogy míg Ausztriában 203 ezer forintot költhetünk, addig Magyarországon csak 140 ezret, azaz ebben az esetben majdnem másfélszeres életszínvonalról beszélünk (még egyszer: immár azonos szintre hozva a kiadásokat), tehát megéri külföldre menni.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(Fotó: shutterstock)

Share.

About Author

Leave A Reply