Érdemes hazaköltözni?

2

Több munkaközvetítő nélkül emelkedik azon érdeklődők száma, akik külföldön vállaltak eddig munkát, de most komolyan fontolgatják az esetleges hazaköltözést. Persze az adatok ebben az esetben is meglehetősen hiányosak.

A Pannon-Work Zrt. vezetője szerint az elmúlt egy hónapban elkezdett emelkedni a magyar érdeklődők száma, sokan érkeznek vissza olyanok, akik külföldön (leginkább Nagy-Britanniában és Ausztriában) vállaltak munkát.

Laczi Péter a Napi.hu-nak azt mondta, a hazaérkezők rendszerint nyugodtabb munkát keresnek, amelyekben nincs stressz és beérik a létfenntartási költségekkel, hiszen tudják, hogy azt a bérszintet itt nem lehet elérni, ami odakint van. Jellemzően a kereskedelmet és a vendéglátást választják.

A Prohumán 2004 Kft. vezérigazgatója is úgy tapasztalta, hogy elindult egy kisebb visszavándorlás, Ausztriában például volt egy nagyobb arányú létszámcsökkenés a munkaerőpiacon.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Aki már régóta kint él és gyökeret vert, az nem jön haza, de motiváltabbak lettek azok, akikben még meg van a hajlandóság a visszatérésre – tette hozzá Juhász Csongor.

Hasonló meglátásai vannak az Adecco Kft. értékesítési igazgatójának is, aki szerint döntés előtt érdemes összehasonlítani a megélhetési költségeket, elsősorban a lakhatási, esetleges orvosi kiadásokat, vagy az autófenntartás költségét. Goszleth Gábor szerint a visszatérőket motiválhatja a család hiánya és a magyarországi béremelkedés is.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy özönlenének haza a határátkelők, ráadásul pontos adatok sincsenek. Az viszont biztos, hogy hiába a béremelkedés, alig van olyan ország a 28 tagú EU-ban, ahol kevesebbet keresnének az emberek.

A 2018-as adatok 8630 eurós nettó magyar átlagbért mutatnak, ennél rosszabbul csak a lettek, románok és bolgárok keresnek. A litván nettó bér viszont tavaly már megelőzte a magyar fizetéseket.

Pocsékok a magyar fizetések európai szinten

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Rébuszbácsi on

    Ez a fránya autòfenntartás..Itt gyorsabban megkeresem azt a 600-650 €-t, mint otthon hatvanezret..

Leave A Reply