Érdemes dupla fizetésért ingázni Ausztriába?

0

A bádogosok jelentős része szerint a válasz egyértelműen igen, legalábbis a szakmai szervezet szerint ez az oka annak, hogy nagyon komoly szakemberhiány van ma Magyarországon.

Kevés ugyanis a jó bádogos szakember Magyarországon (miért éppen abból ne lenne hiány…), mégpedig azért, mert sokan vállalnak közülük külföldön munkát.

Az Épületszigetelők, Tetőfedő, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) szerint a helyzet az, hogy míg Magyarországon a bádogosok átlagos havi nettó fizetése 300-400 ezer forint között van, ugyanazért a munkáért Ausztriában nettó 800 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak havi átlagban.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

Ez erősen hunyorítva, a távolból nézve, testvérek között is minimum dupla pénz, ami az ÉMSZ (és a jelek szerint maguk a bádogosok) szerint még az ingázás pluszköltségeivel együtt is vonzó alternatíva.

A szakmai szervezet szerint ezen a helyzeten feltétlenül változtatni kell, úgy látják, ezt elsősorban jelentős béremeléssel, 600 ezer forint körüli havi átlag nettóval lehetne megtenni és a szakembereket Magyarországon tartani.

A kivándorlás nem az egyetlen probléma, emellett magas a szakemberek átlagéletkora, mivel nincs utánpótlás – írta összefoglalójában az MTI.

Az ÉMSZ szerint a helyzet súlyosságát mutatja, hogy idén nappali képzésben 11 tetőfedő és 3 bádogos végez, építmény-szigetelő pedig egy sem. Miközben a tetőfedő és bádogos szakmáknál évente, országosan körülbelül 400, az építmény-szigetelőknél pedig 300 új szakemberre lenne szükség.

Te itthon maradnál, ha nem kellene szja-t fizetned?

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply