Építkezés svájci módra

0

Egy építkezés leginkább gonddal, kellemetlenségekkel, kosszal/porral, bosszankodással jár együtt. Nincs ez másképp Svájcban sem. Viszont meglepő kreativitásról tesznek tanúbizonyságot – miként arról a Svájc és más blog nemrégiben beszámolt.

„Vannak pozitív következményei, mondhatni melléktermékei is ennek az építkezési projektnek. Ezek közül szeretnék néhányat röviden bemutatni, amikre az elmúlt 1-2 hónapban felfigyeltem.

Nézzük rögtön az építkezést határoló kerítéseket. Ezek egy része street art/graffiti felületté avanzsálódott, sőt, az építkezés mellett közvetlenül egy korábbi konyhafelszerelési bolt street art galériaként nyert új értelmet.

Az itt kiállító művészek között találhatóak a londoni street art művész, Christiaan Nagel gombái is, egyikük pedig az úttest fölött átívelő állványzaton is felbukkan.

Igaz, hogy az arrajárók 99%-ának fogalma sincs arról, hogy mi az a rózsaszín „izé”, ha egyáltalán észreveszik, azt meg végképp nem sejthetik, hogy a világ számos pontján, pl. Londonban, New Yorkban, Berlinben és Barcelonában láthatóak hasonló kisebb-nagyobb méretű gombák, többnyire épületek tetején elhelyezve.

Azonban nemcsak gombák és nemcsak a galériában láthatók. Az építkezésen keresztülvivő átjáró fala is telis-tele van ötletes graffitikkel. Aki pedig az építkezés iránt is érdeklődik, az átjáró falába vágott ablaknyílásokon keresztül kísérheti figyelemmel az építési munkálatokat.

Svájcban itt és most rendezték meg először az „Építkezési strongman” (Baustellen Strongman) versenyt. Összesen 155-en vállalkoztak a 4 km-es, mindenféle akadályokkal tűzdelt táv megtételére, ahol a fölfelé és lefelé lépcsőzések között az építkezésen pluszban felállított akadályokon, pl. vizesárkon is át kellett haladni, nem is egyszer, hanem 3-szor. Az egyedülálló spoteseményre más városokból is érkeztek résztvevők, és minden korosztály képviseltette magát.”

Érdemes elolvasni az eredeti posztot is, egészen érdekes képeket láthattok!

Share.

About Author

Leave A Reply