Ennyit kereshetsz Angliában

20

Aligha lep meg bárkit is, hogy a brókerek viszik haza a legtöbb pénzt, ami ráadásul a negyvenszerese annak, amit a most közzétett lista legalján (ez a 351. helyet jelenti) szereplő, az úttesten átkelést segítő iskolai kisegítő keres. Szemezgessünk együtt a legfrissebb listából!

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy még mindig brókernek (133 677 GBP / év), vállalati felsővezetőnek (107 703 GBP) és repülőgép-pilótának és mérnöknek (90 146 GBP) a legjobb lenni Nagy-Britanniában – is…

A 2014-es ONS kutatás most nyilvánosságra hozott adatai szerint a brókerek mintegy negyvenszer annyit kerestek, mint azok az iskolai kisegítők, akik elsősorban az úttesten átkelést segítik (angolul egyszerűbb: School midday and crossing patrol occupations), akik 3394 GBP-t keresnek évente.

Most azon ne álljunk neki vitatkozni, hogy társadalmilag melyik a hasznosabb tevékenység, a gyerekeket biztonságban hazakísérni, vagy (legalábbis részben) mozgatni a gazdaságot, a különbség mindenesetre nem csekély.

A vállalati felsővezetők második helye aligha nagy meglepetés, a pilóták és repülőiparban tevékenykedő mérnökök dobogós helyezése talán már inkább, bár már ők is alig keresnek 90 000 GBP-nél többet, megelőzve a sales és marketingigazgatókat 82 962 GBP.

Ami ennél is érdekesebb lehet, hogy a 21,5 millió, a felmérésben figyelembe vett munkavállaló átlagkeresete 27 271 GBP / év volt. Ehhez az összeghez egyébként a fémmunkások állnak a legközelebb (154. helyen).

Ami a magyarokat talán leginkább érintő foglalkozásokat illeti, párat kiválogattam a teljesség igénye nélkül, és csupán érdekességképp – természetesen minden összeg fontban van megadva és egy évre értendő. (A teljes listát itt nézhetitek meg.)

Nővérek 26 252

Buszsofőrök 22 176

Mezőgazdasági munkás 15 302

Taxisofőr 15 216

Tisztasági alkalmazott 14 642

Ápolók 12 650

Pincérek, pincérnők 7 554

Share.

About Author

20 hozzászólás

 1. Don Kartasch on

  A Petroleum Engineer valamiért kimaradt a listából pedig a top3-ban lenne ay ay érzésem. Az az olajmérnök, aki 10-15 év munkatapasztalattal a háta mögött nem keres évi 100k felett az egyéb műszakpótlékokat is beleszámolva, az valamit nagyon rosszul csinál. Csak gondoltam megemlítem ha már toplista.

   • Ez nagyban függ a tapasztalattól. Kezdőként lehet jóval kevesebb is, de a határ a csillagos ég szerintem. 😀

    • Nem kezdorol beszelek. Egy mid -level -senior dev siman 40 vagy azalatt keres. PErsze hatar a csillagos eg, meg az sem mindegy miben programozik. Meg szerzodeses vagy fix allasa van. Nekem a brutto evi 80k meg nagyon alom, pedig 7 eve programozok.

     • Én is 7 éve programozok(Java). 🙂 És emlékeim szerint egy helyen is végeztünk(NIK). Ráadásul ugyanabban a koliban laktunk(Kandó). 🙂 Viszont 40 alatti fizetést egy senior pozícióban elég kevésnek találok. Természetesen alkamazotti státuszban.

  • Sokmindentol fugg ez is. Londonban nyilvan tobbet lehet keresni, es az sem indegy, milyen cegnel. Egy senior Londonban siman megkeres 55-60 ezret is, mig videken a 45k alomfizetes mar. Ennek ellenere en pl maradok videken, mert nem kell annyit utazni, es rengeteg penzt es idot elvinne az utazas.

 2. Papp Ádám on

  Helló!
  Nekem az lenne az általános kérdésem, hogy ezekből a fizetésekből, hogyan lehet megélni, tehát mi a vásárlóértéke egy 7000GBP-s és a 40-50 ezer GBP-s évi bruttó jövedelemnek? Én villamosmérnök vagyok telekommunikációs és autóipari tapasztalattal, van 2 kiskorú gyermekem. Mi lenne az az összeg, amelyből eltudnám tartani négyünket, kényelmesen?
  Válaszokat köszönöm!

  • Erre így elég nehéz válaszolni, mert nagyban függ attól is, hogy az ország melyik részéről beszélünk. Mondjuk Londonban az évi 40-50 ezres bruttóból szűkösen lehet kijönni (sok mindentől függ, milyen lakást béreltek és hol, van-e a közelben iskola, és csak két bérlet kell, vagy négy, stb.), vidéken azért ennyiből kényelmesebb az élet.

   • szerintem videken mar egy 30-40 ezres bruttobol is jol elvan egy csalad. Sot, ket minimalbert kereso szulo plusz gyerekek is kijonnek a fizetesukbol, ami Londonban abszolut lehetetlen.

    • Muscari, megkérdezhetem, hogy te melyik részen élsz? Bocsánat, ha köztudott vagy esetleg nem publikus. A Határátkelőt rég olvasom (csak hozzá nem szóltam még ott), de csak néhány törzstagról tudom, merre van. Köszönöm, ha válaszolsz.

 3. Semmi gond, Londonban elunk, de szeretnenk majd valamikor a kozeljovoben videkre koltozni. Batran szolj rozza a regi Hataratkelon is, en a magam reszerol orulok minden uj kommentelonek.

 4. Pozitron Peti on

  Azért itt sem kell elhinni mindent amit olvasunk,barmilyen pazar is a honlap. A pincereknel az évi 7500 fontos adat teljesen irrealis. Egy átlagos ,turistak altal gyakran latogatott étteremben simán keresel havi 1300 – 1600at borravaloval egyutt ami raadasul reszben adomentes. Vagyis teljes munkaidoben nem kell kulonosebben megeroltetned magad pincerkent egy évi 18000 nettohoz. Ezzel konkretan jobban keresel sok belepo szintu bankos allasnal es nagyjabol barmelyik sales (pl telekom cegek) vagy telefonos ugyfelszolgalatos pozicional. A pontossag kedveert ez Edinburghi adat, nem hiszem hogy jelentosen elterne barhol UKban.

Leave A Reply